Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Момчиловци се превръща за три дни в столица на киселото мляко

Българи и китайци строят нова мандра "Момчиловци - Брайт"

Снимка: БГНЕС

В родопското село Момчиловци започва третото издание на фестивала под мотото "Киселото мляко - новият път на коприната". В продължение на три дни селото ще се превърне в столица на киселото мляко, за да популяризира млечните продукти, богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните занаяти.

За феста в планинското село пристигна 30-членна делегация от Китай.

На фестивала на киселото мляко ще бъде направена символична първа копка на ферма с мандра "Момчиловци - Брайт". Инвестицията е българо-китайска и се очаква строежът да започне на пролет следващата година, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова:

На официалното откриване от 16.00 часа днес участниците в курса по китайски ще получат своите сертификати на сцената и ще изнесат кратка програма пред присъстващите. Освен това, предвидена е официална церемония, в която ще се включат и нашите партньори от Шанхай, които от осем години произвеждат кисело мляко с марка "Момчиловци".

Всички къщи за гости в Момчиловци са пълни на 100%, допълни още Суркова:

Закриваме фестивала в неделя от 14.00 часа, а дотогава всеки, който пожелае, може да се наслади на богатата фолклорна програма на сцената пред кметството в Момчиловци, да види какво са изработили занаятчиите от Момчиловци, от Родопите и от България, както и да опита млечните продукти, които предлагат нашите изложители на площадното пространство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.