Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Харалампиев: Расте интересът на българските общности в чужбина към ансамблите за народни танци

Снимка: БГНЕС

Българските общности в чужбина активно създават ансамбли за български танци, а интересът към тях расте. Това обяви председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който присъства на откриването на 7-та международна юношеска спартакиада в Чепеларе. 


Над 1000 български организации са регистрирани към Държавната агенция за българите в чужбина, с които се работи за откриване на съботно-неделни училища за запазване на българския език и история, каза Петър Харалампиев: 
Най-много българи в момента, извън традиционните ни общности, които са в Украйна и Молдова, живеят във Великобритания, Испания, Германия, Съединените щати и Канада. По неофициални данни, примерно, в Америка имаме над 400 000 българи. Огромната част от тях трудно поддържат връзка с България и затова имаме амбицията доста да засилим отношенията - работим много добре с нашите дипломатически представителства там. 

В момента има бум във възраждането на български ансамбли в целия свят. Тези традиционни български общности как се създават? Първо се опитват да направят неделно училище, следващата работа веднага е да се направи танцов състав.  Така че българските традиции се пазят чрез песните, танците, традициите и българския език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.