Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното музикално училище посреща учебната година с нов директор

Столина Добрева

За първи път от 1992 година Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София ще посрещне новата учебна година без легендарната си директорка Милка Митева.

След обявения от Министерството на културата конкурс поста пое Столина Добрева - един от най-уважаваните български преподаватели по класическа китара. В последните пет години тя е заместник-директор на училището и проблемите, както и завоеванията на учениците в него не са й непознати.   

Училището приемам в много добър вид. Госпожа Митева както в музикантската си дейност, така и в дейността си като директор на училището винаги е била перфекционист. Чисто административно всичко в училище е организирано. Наистина 25 години са цяла епоха. Аз съзнавам, че ще ми бъде трудно да стъпя в дирите на човек, който 25 години е ръководил училището с огромен ентусиазъм, желание и любов към младите български музиканти. Промените от тук нататък ще се случват чрез надграждане, смята новата директорка на столичното музикално училище.                           

Столина Добрева е родена през 1970 г. в Бургас. Завършва НМУ „Любомир Пипков” в София и Държавното висше училище за музика във Фрайбург, Германия, в класа по китара на проф. Соня Прунбауер. Лауреат е на награди от национални и международни конкурси, участва в майсторски класове на Алваро Пиери, Карло Доменикони, Робърт Брайтмор, Александър Фраучи и др. От 1994 г. преподава китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков” – София. Нейни ученици са лауреати на над 150 награди от конкурси в България, Полша, Румъния, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Италия и др. През 2012 г. защитава докторат на тема „Историята на китарата в България. Литература, педагогика, изпълнителство.” Столина Добрева участва като член на жури в редица фестивали и конкурси в България, Румъния и Македония. Провежда майсторски класове в рамките на китарни фестивали в Синая, Румъния и Скопие, Македония. Изнася концерти в България, Германия, Турция, Унгария и др. Има записи за БНР и БНТ.
                                                                                                        

В интервю за предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" Столина Добрева разказа за плановете си като нов директор. Чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14