Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Веселина Маникова от Севернохоландския оркестър - Грьонинген

Веселина Маникова
Снимка: личен архив
Веселина Маникова е един от най-уважаваните български музиканти в Холандия. Родена е през 1976 г. в Русе. Завършва музикалното училище в града в класа по цигулка на Анелия Попова, а после и Музикалната академия в София при проф. Гинка Гичкова. 

В периода 2001-2005 г. продължава обучението си в Холандия - в Консерваторията в Грьонинген, в класа по цигулка на Еми Резнин, и в Кралската консерватория в Хага при Вера Бетс, където получава магистърска степен за солов изпълнител с най-висока оценка - cum laude “идеална комбинация между виртуозност и музикално изразяване”. Участва в майсторски класове на Борис Белкин, Феликс Андриевски, Ифра Нийман, Херман Креберс, Жерар Пуле, Михаел Фришеншлагер, Райнер Кусмаул и др

Веселина Маникова е носител на награди от национални и международни конкурси. Била е помощник-концертмайстор на Русенската филхармония, на Фестивалния оркестър на Международната музикална академия на фестивала Шлезвиг-Холщайн
в Германия, на Оркестъра на Pacific Music Festival в Япония, както и член на Фестивалния оркестър на Вагнеровия фестивал в Байройт, Германия. От 2003 г. концертира като член на холандското трио “Голдберг”. През 2004 г. изнася дебютен концерт на фестивала “Петър Велики” в Грьонинген, където често е канена оттогава. Учавства като камерен музикант и преподавател в много фестивали, между които Международният фестивал "Джордже Енеску” в Букурещ, Muziekzomer Gelderland, Appeldoorn, Холандия и други.

От 2002 Веселина Маникова е първи помощник-концертмайстор на Noord Nederlands orkest (Севернохоландски оркестър) Гронинген, гост-концертмайстор е на Камерата Страдивариус - Амстердам, а от 2007 е преподавател по цигулка и камерна музика в Консерваторията „Принц Клаус“ в Гронинген.


Свири на неаполитанска цигулка “Джозеф и Антонио Галиано” от 1780 г., предоставена й от специалната колекция на Холандския национален фонд за музикални инструменти.


В рубриката „Българските концертмайстори“ на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Веселина Маникова разказва за пътя си от Русе до концертмайсторското място в Грьонинген. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14