Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиано Екстраваганца 2017 - за малки и големи, за традиционалисти и откриватели

Людмил Ангелов

Името на този изискан фестивал не е избрано случайно - за седма поредна година "Пиано Екстраваганца" ще предложи на софийската публика букет от събития, в които всеки би открил нещо за себе си: традиционалистите - шедьоври на класиката в изпълнение на световнопризнати интерпретатори; хората с откривателски дух - програми с непознати и неочаквани комбинации, с джаз импровизации и съвременни композиции.

Началото ще бъде поставено на 25 септември в Аулата на Софийския университет с рецитал на изключителния български пианист Евгени Божанов, а закриването на фестивала на 6 октомври и тази година ще бъде белязано от нещо ново - за първи път на една сцена ще творят като камерно дуо голямата оперна прима Веселина Кацарова и пианистът Людмил Ангелов - един от най-уважаваните български музиканти, основател и артистичен директор на "Пиано Екстраваганца".

Ще бъде продължена и образователната линия, заложена в програмата на фестивала миналата година, с Ден на отворените врати и близка среща с чудесния нов концертен роял, закупен след дарителска кампания от фондациите "Пиано Екстраваганца" и "Културни перспективи": На 1 октомври, Деня на музиката, вратите на Централния военен клуб ще бъдат отворени за всички желаещи да участват, а след предварително записване много от тях могат да получат и открит урок от Людмил Ангелов. Регистрацията става на сайта на фестивала. Сдружение "Виртуозно пиано" обяви, че ще даде стипендия от 1000 лева на един от младите участници в Деня на отворени врати, за да подпомогне негови бъдещи изяви или обучение.

Интересни подробности за програмата на седмото издание на "Пиано Екстраваганца" разказва артистичния директор Людмил Ангелов в интервю за предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14