Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Марк Кадин: Радиооркестърът трябва да бъде най-добрият!

Снимка: БНР

На 27 септември в 19.30 ч. Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще излезе на сцената на зала "България", за да открие творческия сезон 2017/2018. Пред него ще застане Марк Кадин - първият чужденец, който поема поста главен диригент на състава. В програмата ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №1 от Чайковски със солист Алексей Володин и Симфония №5 от Шостакович.


52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Дирижирал е концерти с участието на големи имена на световната сцена като пeвците Дмитрий Хворостовски и Хибла Герзмава, пианистите Михаил Плетньов, Борис Березовски, Николай Лугански, Денис Мацуев, цигуларите Максим Венгеров, Вадим Репин, Виктор Третяков, виолончелистите Александр Князев и Александр Рудин.

Марк Кадин пое ръководството на Радиооркестъра и смята да се установи дългосрочно в София. Вече учи и български език. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той заяви уверено:

В София има голяма конкуренция, има достатъчно много оркестри и ние сме длъжни да бъдем най-добри сред всички тях. Това е аксиома – Радиооркестърът трябва да бъде най-добрият! И затова всеки наш концерт трябва да бъде празник – не просто да изсвирим произведенията и да се приберем вкъщи, а да направим събитие! 

Цялото интервю с главния диригент на Симфоничният оркестър на БНР Марк Кадин чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14