Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуален музей на хоровото изкуство – минало, настояще и бъдеще

Даниел Иванов, диригент на хора в НГДЕК
Снимка: лиен архив

Асоциацията за думата музей е различна за всяко поколение интелектуално ангажирани хора. За някои е нещо твърде сериозно, за други необходимо, а за трети е прозорец към отминали времена или към съвременни иновации.
Този музей, обаче е нещо съвсем различно, най-вече заради материята,  която представя, а именно хоровото изкуство. България има своята утвърдена школа в това отношение. Редица хорови и камерни формации  - професионални и самодейни ежегодно напомнят за високото вокално изкуство, развиващо се в пределите на малката ни, но пълна с талантливи творци и изпълнители родина.
Идеята на хората, подели инициативата за създаване на Музей на хоровото изкуство, е основно да напомнят за това на любителите на този жанр и да запазят историята му за поколенията.
Идеолозите тук са млади хора, отдадени на българската традиционна музика в нейните основни направления – старинната църковна музика, автентичния и обработен фолклор. Това са настоящи възпитаници и хористи в Националната гимназия за древни езици и култури заедно с техния диригент и преподавател – Даниел Иванов, някогашен възпитаник на училището.

Проектът за музей на българското хорово изкуство стартира с пространство в интернет.

Настоящата страница е нашето виртуално пространство, в което да ви запознаем с инициативата ни за създаване на музей на българското хорово изкуство. Като участници в такава творческа дейност оценяваме необходимостта и стойността на хоровото изкуство за миналото, настоящето и бъдещето на страната. Мотивирани сме да съберем, опишем и представим историята на различни хорови състави, ансамбли и вокални формации в България, които имат своя принос в развитието и съхранението на тази певческа традиция. Приоритет за работата на нашия екип ще бъдат и състави, които вече не съществуват на сцената и в творческа среда, но историята им все още се пази в паметта на диригенти и изпълнители. Така събрахме, подредихме и представяме историята на нашия хор с вдъхновение и надежда, че инициативата ни ще бъде подкрепена с още много истории, снимки, записи и на вашите ансамбли и хорови състави!


Това е обръщението на екипа от ентусиасти към хората във Facebook, а какво споделиха диригентът Даниел Иванов и певците Румен Георгиев и Андреа Исаева при гостуването си в предаването „Жива вода“ можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25