Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руски авангард" предизвика фурор в НДК

| обновено на 05.10.17 в 17:25
Снимка: БТА

Екстремен лукс - така можем да наречем с две думи събитието, което събра хиляди почитатели на руския диригент Валерий Гергиев и Оркестъра на Мариинския театър - Санкт Петербург в зала 1 на НДК. Солист в концерта, наречен "Руски авангард", беше една от големите звезди на руската клавирна школа в момента - Денис Мацуев. Прозвучаха три мащабни произведения: Концерт за пиано и оркестър №4 от Сергей Рахманинов, "Пролетно тайнство" от Игор Стравински и Симфония №4 от Дмитрий Шостакович. Руските музиканти направиха показно за най-високо световно ниво!

Екстремно е всичко, което се случва около маестро Гергиев - по време на активен репетиционен период за концерти с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, той прелетя до София. След перипетии с полетите все пак кацна в късния следобед, беше приет от президента на България Румен Радев, който му връчи орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен и след това се отправи към зала 1, където трябваше да се направи фина настройка на озвучаването на двойния състав на оркестъра и солиращото пиано.


Денис Мацуев

Не по-малко екстремно живее и работи и пианистът Денис Мацуев - изнася по 250 концерта годишно в различни точки на света. По думите му това, което го лекува, е сцената. Начинът да си почива и зарежда най-добре е на фестивала му в Иркутск, където кани всички звездни гости заедно с него на парна баня. Приливът на сили идва след потапянето в студените води на езерото Байкал.

Ексклузивното интервю с Денис Мацуев и пряк репортаж от концерта на Оркестъра на Мариинския театър с диригент Валерий Гергиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14