Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожденият ден на зала "България" - храмът на музиката

| обновено на 13.10.17 в 16:15
Снимка: архив

Зала "България" стана на 80 години. Храмът на класическата музика у нас, построен в напрегнатите години преди Втората световна война доказва високите естетически критерии и изисквания, както и всеотдайността към изкуството на нашите предци. Това подчерта от сцената и директора на Софийската филхармония - Найден Тодоров.

Филхармониците, като дългогодишни домакини на залата, изнесоха празничен концерт на 9 октомври, а програмата беше тази, звучала на откриването на 9 октомври 1937 г. под диригентството на Цанко Цанков и със солисти тогава Люба Енчева, Димитър Ненов и Панчо Владигеров.

Вечерта беше открита от органиста Велин Илиев с музика от Йохан Себастиан Бах. После хорът и оркестърът на Софийската филхармония изпълниха части от оратория "Месия" на Георг Фридрих Хендел. Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров бяха наследниците на Енчева и Ненов в до-минорния Двоен концерт на Бах, а Людмил Ангелов изпълни Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров, написан специално за откриването на зала "България" през 1937 г. Накрая прозвуча увертюра "Балкан" от Петко Стайнов - произведение, подходящо за тържествени случаи, но незаслужено изоставено назад в историята.

Сред множеството с блеснали очи и официални облекла, както подобава на такъв празник, бяха хора на изкуството, чести гости в зала "България" и музиканти, заставали неведнъж на нейната сцена. Чуйте в звуковия файл как някои от тях отговарят на въпроса: "Какво за Вас е зала "България"?" В репортажа можете да чуете интервю с дуото Аглика Генова и Любен Димитров и част от изпълнението им със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в празничния концерт по случай 80-годишнината от откриването на зала "България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14