Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Павел Герджиков получи наградата "Марин Големинов 2017"

| обновено на 18.10.17 в 15:08
Проф. Павел Герджиков (вдясно) и Валентин Геров от София квартет

На 28 септември в Кюстендил бяха връчени тазгодишните награди на името на големия български композитор акад. Марин Големинов. Проф. Павел Герджиков, чийто професионален живот е свързан с личността и творчеството на Големинов, получи приза, а София квартет бе отличен с наградата „Златен квартет“.

За втора поредна година Музикалното сдружение „Марин Големинов“ в Кюстендил връчва наградите на името на своя прочут съгражданин и голяма личност в българската култура. Изборът е направен от петчленно жури с председател композитора Георги Минчев, ученик на маестро Големинов. В състава на журито са още: Пламен Джуров – диригент и композитор, също ученик на Марин Големинов, Боянка Арнаудова - музиковед, Райчо Христов – диригент на камерния оркестър „Орфей“ - Перник, и внучката на композитора – Лилия Големинова, музикален редактор и водещ в БНР.

Получи се емоционална вечер в художествената галерия на Кюстендил „Владимир Димитров-Майстора“ сред друго наше национално богатство – картините на прочутия художник. За топлата атмосфера допринесоха и изпълненията на камерния оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов, на който гостуваха като солисти проф. Йосиф Радионов – част от златното ни поколение цигулари, и младият виолончелист Атанас Кръстев, когото вече добре познаваме заради чудесните му изяви на сцената. С участието на всички тези музиканти беше открит концертният сезон в Кюстендил, а в програмата като нишка звуча музиката на Големинов.

Наградата „Златен квартет“ тази година журито присъди на един обновен камерен ансамбъл – София квартет в състав: Стоимен Пеев - цигулка, Йордан Димитров - цигулка, Валентин Геров - виола и Любомир Ников - виолончело. От името на четиримата музиканти я получи Валентин Геров -  основна фигура в квартета и свързващо звено между предишните и новите му членове.

Личността на Марин Големинов и опазването на неговото наследство и памет е целта, която си е поставило музикалното сдружение, носещо неговото име.

В звуковия файл можете да чуете как прие наградата "Марин Големинов" удостоения с нея проф. Павел Герджиков, думите на Валентин Геров от София квартет и на Димитър Божилов – член на Управителния съвет на Музикалното сдружение "Марин Големинов".

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14