Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За учителя с любов" – поздрав за 60-годишнината на проф. Йовчо Крушев

Проф. Йовчо Крушев на сцената
Снимка: личен архив

Забележителният пианист Йовчо Крушев, професор по пиано и композиция в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" вече три десетилетия, отпразнува 60-годишнината си на 1 септември.

Приет за студент със специален статут още преди да навърши 18 години, той е възпитаник на прочутите клавирни педагози Джулия и Константин Ганеви. Учил е оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и композиция при проф. Александър Райчев. Лауреат на няколко престижни международни конкурса, между които "Чайковски" в Москва (1986), носител на много отличия. Удостоен с най-високата степен на Орден “Св.св. Кирил и Методий” - огърлие за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

Сега студентите на проф. Йовчо Крушев са му подготвили изненада – концерт под наслов "За учителя с любов". На 19 октомври от 19 часа в концертната зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров" на бул."Евлоги и Христо Георгиеви" ще звучи музика на Шопен, Дебюси, Рахманинов, естествено и на юбиляря.

Аз получих една покана, написана от художник очевидно, с много хубави думи – поканата беше оформена като роял, който се отваря, не без гордост в гласа сподели проф. Йовчо Крушев в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14