Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неописуемото" по Гьоте вдъхновява целия нов сезон на оркестър "Генезис"

Йордан Камджалов и оркестър "Генезис"
Снимка: Стоян Янчев

Оркестър "Генезис", основан и ръководен от младия диригент Йордан Камджалов, ще открие втория си сезон с рядко изпълняваната Симфония "Фауст" на Ференц Лист. Премиерата на творбата е преди 160 години във Ваймар, а рождената дата на самия композитор е 22 октомври 1811 г.

Това е заглавие, което не се чува всеки ден нито в България, нито в големите европейски столици - едно заглавие, което събира гения на двама гиганти в сферата на изкуството - на Гьоте и на Лист. Много пъти са ме питали за любим композитор - аз нямам любим композитор, но имам любима личност в музикалната история и това е наистина Ференц Лист. От малък съм под влияние на неговото творчество, неговите книги, книгите за него. Така че ми се сбъдва една мечта с тази творба, сподели Йордан Камджалов, избран от слушателите на БНР за Музикант на 2011 година.


Седмица след откриването на сезона на оркестър "Генезис" и хора към Музикална лаборатория за Човека, на 29 октомври диригентът ще присъства на церемонията по раздаването на престижните германски награди ECHO Klassik 2017 в Хамбург, където клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Симфоничният оркестър на БНР и Йордан Камджалов ще бъдат отличени с приза за запис на произведения от 20./21.век - за компактдиска им с концерти за две пиана от Бела Барток и Виктор Бабин.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Йордан Камджалов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14