Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на виолата - за втори път в Музикалната академия

Идеята е уникална и засега няма аналог в европейски мащаб - в това е уверен доц. Владислав Андонов, който с много ентусиазъм и вдъхновение реши да постави началото на подобно начинание преди две години.


Вторите Дни на виолата в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" започнаха подобаващо - с връчването на почетната титла Доктор хонорис кауза на многоуважавания проф. Огнян Станчев - доайен сред виолистите у нас. За слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той изрази вълнението си от жеста на ръководството на Академията по повод неговата 80-годишнина. (Чуйте в първия звуков файл)

Първият концерт от Дните на виолата 2017 беше с изключителното участие на "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров - те са истинска лаборатория за нова музика. А стана ясно, че за виола се пише нова музика: Атанас Атанасов и Йовчо Крушев са дали дан, чухме и класика Марин Големинов, а Кирил Христов, Владислав Андонов и Огнян Константинов вдъхнаха живот на пиесите - при това всеки със своя изпълнителски почерк. Чест прави на ръководството на Музикалната академия, че подкрепя представянето на млади и утвърдени имена, и че организира подобни интересни проекти.

Дните на виолата 2017 продължиха с концерт във вторник - с интересната идея пиеси за две, три, четири и пет виоли да бъдат представени от виоловите групи на големите столични оркестри. На 25 октомври концертите са два - от 16.30 ч. на ученици и студенти от класовете по виола, и от 18 часа - с участието на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Георги Патриков. Входът за публиката е свободен.

Чуйте във втория звуков файл интервю с доц. Владислав Андонов - идеен двигател на уникалните събития, посветени на виолата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14