Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова и Виктория Василенко - новото дуо на класическата сцена

Лия Петрова и Виктория Василенко

В неделната вечер на 22 октомври в Пловдив се роди ново дуо. Концертът беше в рамките на "Дни на музиката в Балабановата къща", а щастливата кръстница на състава е Мила Павлова - артистичен директор на фестивала.

Цигуларката Лия Петрова и пианистката Виктория Василенко са млади, но високи професионолисти, всяка с голям и отгледан с внимание и отговорност талант, и не на последно място - много красиви наши момичета. Миналата година и двете имаха големи успехи - Лия спечели конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, а Виктория - „Джордже Енеску“ в Румъния.

Сега те бяха съставили доста безстрашно първата си програма, в която прозвучаха Соната оп.12 №2 от Бетовен, „Пейзаж с птици“ от Георги Арнаудов, Цигулковата соната (1914) на Леош Яначек и накрая - Кройцерова соната от Бетовен. За първи път са заедно на сцена и може би затова от тях струи свежест и удоволствие. Но и сила.
Още на следващата вечер изнесоха концерт и в столичната камерана зала "България", с участието на Кристина Хинова - цигулка. Предстоят им още отговорни ангажименти във Виена и Будапеща, затова са готови да израстват като дуо.
 
За емоциите да свирят в дуо Лия Петрова и Виктория Василенко разказаха пред репортерския микрофон на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл, в който ще откриете и документален запис от дебютния им рецитал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14