Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гавин Уилямсън е новият британски министър на отбраната

| обновено на 02.11.17 в 18:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Великобритания от днес има нов министър на отбраната. Това е досегашният главен организационен секретар на Консервативната партия в парламента Гавин Уилямсън. Той бе назначен от премиера Тереза Мей след като късно снощи Майкъл Фалън подаде оставка, заради обвиненията в сексуален тормоз. Политическите наблюдатели смятат, че с назначаването на Гавин Уилямсън, Тереза Мей запазва досегашния баланс в нейния кабинет.

Майкъл Фалън обяви, че поведението му в миналото не отговаря на стандартите на въоръжените сили, които представлява. Ето защо в съответствие с новата линия на премиера Тереза Мей за подобряване на дисциплината подава оставка:

 Културата на поведение се промени през годините. Това, което може би беше приемливо преди 15-10 години сега вече не е приемливо. Премиерът даде ясно да се разбере, че дисциплината трябва да се подобри и че е недопустимо срещу министри и депутати да се отправят подобни обвинения.

Оставката на Майкъл Фалън изненада мнозина, включително и журналистката, върху чието коляно той по поставил ръката си на партийна вечеря през 2002 година, защото, по нейните думи, тя не се смята за жертва на сексуално посегателство. Изненадите продължиха и с назначаването на заместник на Майкъл Фалън в лицето на досегашният главен отговорен секретар на торите в парламента Гавин Уилямсън. След разговори с депутати Лора Кюнсбърг, политически редактор на Би Би Си, заяви следното:

Някои от хората, с които говорих тази сутрин, бяха просто разгневени. Той никога не е бил министър. Един от министрите, който не мога да назова, каза, че Тереза Мей изглежда толкова слаба, че едва ли не е допуснала Уилямсън да се самоназначи на поста. 

Гавин Уилямсън обаче е смятан за много верен съратник на Тереза Мей. Всички отчитат, че той  е много умен и амбициозен и не на последно място, като бивш партиен секретар, знае добре тайните на „цялото министерско и депутатско войнство“. Уилямсън е бил основна фигура в постигането на споразумението между Тереза Мей и северноирландските юнионисти за управляващата коалиция. Какво още може да се каже за новия министър. Той е на 41 години. Роден е в Скарбъро. Основен приоритет на предишната му длъжност, която заемаше от юли 2016 година, бе дисциплината в партията. Известен е още с това, че домашният му любимец е тарантула, която често е вземал със себе си в парламента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Майкъл Фалън

Лондон се пита: Кой ще наследи Фалън

Във Великобритания се очаква премиерът Тереза Мей да оповести днес името на новия министър на отбраната, след като Майкъл Фалън изненадващо подаде оставка късно снощи във връзка с разрастващия се скандал за упражняван сексуален тормоз от депутати и..

публикувано на 02.11.17 в 11:19