Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Професионалното образование, един от най-бързите начин за решаване на проблема с кадрите

БНР Новини
Тома Томов, Радка Русева и Мартин Гърмидолски (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Василена Мирчева

Каквото и да се говори в публичното пространство за приоритети, едно е сигурно – без категорични реформи, без резки промени в системата на образованието, всички останали сектори не биха се справили.
Защо? Две хиляди не достигат в момента на туристически бранш за зимните курорти. Обсъждат се облекчени режими за внос на работна ръка от трети страни. А работната ръка е „на ръка“ разстояние. В училищата по региони. Но за това е нужно фирмите и училищата да се срещнат, да се приобщят децата още в осми или девети клас, да заработят във фирмите, заедно с това да учат и теория на бизнеса, заедно с общите предмети. И само след две години фирмите ще имат добри служители. Щели да избягат? Ако имат подходящите договори, с подходящото заплащане за българския стандарт, няма да избягат.
Дуалното образование е първата лястовица, напомняща за важността на професионалтното образование у нас. А българо-швейцарският проект ДОМИНО, който работи от години с финансовата помощ от над 3 милиона, показа на мнозина, че не са нужни взаимни обвинения между бизнес и образование, а просто да се срещнат директно.
Това вече се случва . Едно от училищата е Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“. Слушайте как се учи чрез работа, какво е да си удовлетворен и да вярваш, че мечтите си могат да се сбъднат. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знание и съвремие

Поредното издание на предаването „Гласът на времеto“ темата е „Знание“. В дискусия заедно с водещия Радослав Чичев участие вземат имунологът д-р Никола Кереков, който е и част от екипа на платформата „Рацио“ и философът доцент Марина Бакалова – която ръководи секция „Знание и реалност“ към БАН. В студиото е и редакторът на предаването Александър..

публикувано на 30.09.22 в 18:05

Мария Спирова: В България имаме непрекъснато риалити шоу, независимо кое предаване гледаме

Какви "практически изводи трябва да си извадим от лудостта, която вали на парцали от телевизионните екрани в предизборните дебати“ – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Мария Спирова, редактор в лондонско юридическо издателство. (По неин текст във фейсбук) Чия лудост "Лудостта на хора, които биват канени в студиата..

публикувано на 30.09.22 в 16:00
проф. Таня Йосифова, Добри Митев и Анелия Торошанова (от дясно наляво)

Добри Митрев: България трябва да идентифицира своите национални интереси

Юридическото предаване на БНР "Законът и Темида" гостува на Българска стопанска камара и на Арбитражния съд при камарата.   В международен аспект арбитражът е предпочитан от бизнеса начин за уреждане на спорове.  Арбитражен съд при БСК – предимствата на способите на извънсъдебното решаване на спорове "Това е едно облекчение на..

публикувано на 30.09.22 в 13:00
проф. Таня Йосифова и Анелия Торошанова ( от дясно наляво)

Арбитражен съд при БСК – предимствата на способите на извънсъдебното решаване на спорове

Предаването "Законът и Темида" е специален гост на Българската стопанска камара. В международен план арбитражът е предпочитан начин за уреждане на спорове, категоричен е председателят на БСК Добри Митев. Добри Митрев: България трябва да идентифицира своите национални интереси Каква е дейността на съда при БСК,  какви са предимствата на..

публикувано на 30.09.22 в 12:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Води се война на изтощение между Русия и подкрепящите каузата на Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция, осъждаща референдумите за анексиране на украински територии. Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. Според Кремъл, за да бъдат те присъединени към Русия, е необходимо първо да бъдат признати за..

публикувано на 30.09.22 в 10:50