Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР Новини
Снимка: ebu.ch

Специалният Коледен ден на Еврорадио е едно от най-популярните музикални събития на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези 22 години традицията е неизменна – в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите. Тази година участват 12 радиостанции: от Австрия, България, Чешката република, Германия (с двама участници – Баварското радио с концерт от Нюрнберг и Хесенското радио с концерт от Франкфурт), Дания, Естония, Финландия, Унгария, Португалия, Русия и Швеция. Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 страни. Почти всяка година БНР участва в Коледния ден със специален концерт, а програма „Христо Ботев“ на БНР винаги излъчва голяма част от събитията.

Тази година ще се включим от самото начало на Коледния ден – в 11 часа: Концерт на Виенския камерен хор и Младежката хорова академия от Виена с диригент Михаел Грохотолски. В програмата: традиционни коледни песни в нови аранжименти и творби на Йохан Херман Шайн, Йоханес Брамс и Макс Регер.

Точно в 14.00 часа ще включим директно Нюрнберг. От залата на Германския национален музей ще слушаме превъзходен бароков камерен състав „Ансамбъл 1700“ със солистка и диригент Дороти Оберлингер (блокфлейта). Участват още Дмитрий Синковски (цигулка) и Емилиано Родолфи (блокфлейта и бароков обой). В програмата: музика от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди и Арканджело Корели.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свири духовият квинтет „Загрос“, заедно с органиста Ян Лехтола. Солистка ще бъде чаровната Суви Вайринен (сопран). В програмата: традиционни коледни финландски песни в нови версии на Хари Ахмас, органови вариации върху коледна тема от Гастон Литез и прочутите „Пет коледни песни“ опус 1 на Жан Сибелиус.

Следващото ни включване започва точно в 19.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта на Смесения хор и СО на БНР с диригент Марк Кадин – нашия принос към Коледния ден. Солисти в ораторията „Коледа“ на Димитър Ненов са Габриела Георгиева (сопран) и Иво Йорданов (баритон). Ще прозвучат и фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ на П. И. Чайковски.

В 20.05 започва коледният коцерт от Швеция, където в залата на оперния театър в град Умео ще свири симфоничният оркестър на Норландската опера с диригент Торбьорн Кроон. В програмата: аранжименти на традиционни коледни песни и творби на Михаел Преториус, Антонио Вивалди, Франц Грубер, Лирой Андерсън, Самюъл Барбър, Робърт Уелс и Джон Рътър.

В 21.00 започва концертът от чешкия град Бърно с участието на камерния хор „Ансамбъл Версус“ и струнния оркестър „Ансамбъл Опера Диверса“, дирижирани от Габриела Тардонова. В програмата: сакрални творби на съвременните чешки композитори Онджей Киас (роден през 1979) и Питър Греъм (роден през 1952).

Точно в 22.00 ще започне концертът от Франкфурт с участието на солисти, хор Le Concert d'Astrée и СО на Радио Франкфурт. Под диригенството на неустоимата чаровница Еманюел Хаим ще прозвучат „Диксит Доминус“ на Георг Фридрих Хендел и „Магнификат“ в Ми бемол мажор на Йохан Себастиан Бах.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 23.00 часа

Водещи на концертите в студиото на програма „Христо Ботев” ще бъдат: Валерия Христова, Цветана Тончева, Аделина Александрова и Милен Панайотов

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт (съдържание)

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело, слуга на Дон Жуан – бас  • Мазето, селски момък – баритон  • Церлина, годеница на Мазето –..

публикувано на 28.05.20 в 12:01
Кристофър Молтман

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име. Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър..

публикувано на 27.05.20 в 08:59
„Yearot Ensemble“

Български фолклор на иврит звучи в Израел

Маян Цафрир от израелския град Пардес Хана обича балканския фолклор. И особено българските народни песни. А изпълненията ѝ на „Ай да идем, Яно“, „Чичовите коне“ и „Вечеряй, Радо“ са така вдъхновяващи и страстни, че е почти невъзможно да усетиш, че пее чужденка. Освен когато в някои от куплетите не запее на иврит. 25-годишната Маян Цафрир, която е..

публикувано на 26.05.20 в 18:55

Стефан Вълдобрев издаде „Книга за песните”

Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени”, един от най-самобитните и талантливи артисти на България, Стефан Вълдобрев отпразнува своя 50-годишен юбилей на 20 май с още един творчески дебют. Красивият том от над 360 страници „Книга за песните” включва текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и..

публикувано на 26.05.20 в 15:55

Честит юбилей на международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Всичко беше готово. Великолепна програма, достойна за шестдесето издание, любими солисти и състави, закупени билети. И всичко се отлага, заради настъпилата световна пандемия. Разбира се, подобна е съдбата на всички музикални фестивали и събития по целия свят. Сега плахо и постепенно започват да се подават заявки за връщане на концертите. Следващото..

публикувано на 24.05.20 в 08:55