Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР Новини
Снимка: ebu.ch

Специалният Коледен ден на Еврорадио е едно от най-популярните музикални събития на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези 22 години традицията е неизменна – в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите. Тази година участват 12 радиостанции: от Австрия, България, Чешката република, Германия (с двама участници – Баварското радио с концерт от Нюрнберг и Хесенското радио с концерт от Франкфурт), Дания, Естония, Финландия, Унгария, Португалия, Русия и Швеция. Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 страни. Почти всяка година БНР участва в Коледния ден със специален концерт, а програма „Христо Ботев“ на БНР винаги излъчва голяма част от събитията.

Тази година ще се включим от самото начало на Коледния ден – в 11 часа: Концерт на Виенския камерен хор и Младежката хорова академия от Виена с диригент Михаел Грохотолски. В програмата: традиционни коледни песни в нови аранжименти и творби на Йохан Херман Шайн, Йоханес Брамс и Макс Регер.

Точно в 14.00 часа ще включим директно Нюрнберг. От залата на Германския национален музей ще слушаме превъзходен бароков камерен състав „Ансамбъл 1700“ със солистка и диригент Дороти Оберлингер (блокфлейта). Участват още Дмитрий Синковски (цигулка) и Емилиано Родолфи (блокфлейта и бароков обой). В програмата: музика от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди и Арканджело Корели.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свири духовият квинтет „Загрос“, заедно с органиста Ян Лехтола. Солистка ще бъде чаровната Суви Вайринен (сопран). В програмата: традиционни коледни финландски песни в нови версии на Хари Ахмас, органови вариации върху коледна тема от Гастон Литез и прочутите „Пет коледни песни“ опус 1 на Жан Сибелиус.

Следващото ни включване започва точно в 19.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта на Смесения хор и СО на БНР с диригент Марк Кадин – нашия принос към Коледния ден. Солисти в ораторията „Коледа“ на Димитър Ненов са Габриела Георгиева (сопран) и Иво Йорданов (баритон). Ще прозвучат и фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ на П. И. Чайковски.

В 20.05 започва коледният коцерт от Швеция, където в залата на оперния театър в град Умео ще свири симфоничният оркестър на Норландската опера с диригент Торбьорн Кроон. В програмата: аранжименти на традиционни коледни песни и творби на Михаел Преториус, Антонио Вивалди, Франц Грубер, Лирой Андерсън, Самюъл Барбър, Робърт Уелс и Джон Рътър.

В 21.00 започва концертът от чешкия град Бърно с участието на камерния хор „Ансамбъл Версус“ и струнния оркестър „Ансамбъл Опера Диверса“, дирижирани от Габриела Тардонова. В програмата: сакрални творби на съвременните чешки композитори Онджей Киас (роден през 1979) и Питър Греъм (роден през 1952).

Точно в 22.00 ще започне концертът от Франкфурт с участието на солисти, хор Le Concert d'Astrée и СО на Радио Франкфурт. Под диригенството на неустоимата чаровница Еманюел Хаим ще прозвучат „Диксит Доминус“ на Георг Фридрих Хендел и „Магнификат“ в Ми бемол мажор на Йохан Себастиан Бах.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 23.00 часа

Водещи на концертите в студиото на програма „Христо Ботев” ще бъдат: Валерия Христова, Цветана Тончева, Аделина Александрова и Милен Панайотов

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05