Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон беше открита изложба, посветена на шведския вокален квартет АББА

На 14 декември в центъра за изкуство „Саутбанк“ в Лондон беше открита нова изложба, посветена на шведския вокален квартет АББА. По уникален начин феновете на групата ще могат да преживеят най-великите мигове в историята на АББА.

Тоалетна в нощен клуб и каравана са сред необичайните места, в които е разположена изложбата на легендарната шведска поп-група на територията на изложбения център „Саутбанк“. Посетителите ще имат възможност да пътуват във времето, в 70-те години на миналия век, когато бе апогеят на АББА.

Както добре знаят феновете, групата стана известна през 1974 година с песента си „Ватерло“ на конкурса „Евровизия“, проведен в английския град Брайтън. Уредникът на изложбата Пол Дентън заяви, че всичко е така организирано, че посетителите да могат да видят групата по друг, по-различен, много личен начин, минавайки от стая в стая, през техните гардероби и шкафчета, през лични вещи, през непоказани снимки от архива на АББА. Изложбените помещения са общо девет, като сред тях е и копие на хотелската им стая в Брайтън и копие на караваната, където са се готвили за големия концерт в Сидни, Австралия. Посетителите се разпределят на малки групи с компетентни гидове.

С продадените 370 албума АББА се нарежда на второ място по продажби в Европа след Бийтълс и на четвърто място в света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14