Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей на Петя Балджиева

Петя Балджиева в ролята на Азучена от „Трубадур”.
Снимка: личен архив на Петя Балджиева

Изкуството те прави по-малко самотен! Творейки - артистът, певецът, художникът, писателят кара хората да съпреживяват, да се радват и да страдат! - Това ми каза Петя Балджиева, а по-късно унесена в разказите ѝ се убедих, че тези думи са най-точното отражение на творческия ѝ път.
След като завършва Музикалната академия в София със специалност „Класическо пеене” тя започва солистичната си кариера в Плевенската държавната опера. Дебютира с ролята на Дорабела от „Така правят всички” на Моцарт, а след това пресъздава Кармен от едноименната опера на Бизе, Азучена от „Трубадур” на Верди, Ермиара от „Лето 893” на Парашкев  Хаджиев и други. От 1979 до 1981 година е в Камерна опера в Благоевград, а от 1981 година е сред изявените солисти на Старозагорската опера, където изпълнява най-големите мецосопранови партии. Репертоарът ѝ е голям. Наброява 44 роли от класически оперни творби и съвременни заглавия. С удоволствие изпълнява и камерна музика.
Спомените на Петя Балджиева са ярки и живи. Пяла е с най-големите български диригенти и режисьори, и до днес носи частицата, която е взела от всеки от тях. С голямо уважение говори за Димитър Димитров, с когото работи дълги години в Стара Загора. Сама споделя, че е имала щастието да се срещне с големи диригенти, сред които: Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Иван Маринов, Недялко Недялков, Веселин Ненов, Методи Матакиев, Иван Филев, Росица Баталова, Марко Армилиато и други.
Михаил Хаджимишев е режисьорът, който никога няма да забравя! Това споделя, докато говорим за българската премиера на операта „Медиум” от Джан Карло Меноти. Тя е първата певица у нас, която изпълнява ролята на Мадам Флора и то едва тридесетгодишна. Заслуга за успеха ѝ има именно големият режисьор.
Балджиева очарова с топлия си и красив тембър. Образите, които създава, са жизнени и пълнокръвни. Музицира с изключителен финес и красота. Срещата с нея беше едно безкрайно приятно пътешествие назад в годините с артист, претворил на различни сцени толкова много героини.

петък, 26 януари от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05