Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За работната ръка и нейната липса като качество

Вицепремиер предложи три сценария за преодоляване липсата на квалифицирана и качествена работна ръка.

На първо място да се активират безработните. У нас официално като такива са записани около 200 000 души. Неофициално, каквато е статистическата практика през последните десетилетия, значително повече. Поне половината никога не са работили, нямат производствени навици и най-вече мотив да излязат на пазара на труда. Поне половината от тази половина са и показно неграмотни. Повече от половината от другата половина - функционално неграмотни.
Пак според вицепремиер половината от напускащите страната ни през последните години се връщат. Кои? Да не цитираме председател на комисия в Парламента, но голяма част от връщащите се са организирани колективи на временни договори за бране на портокали и маслини, ягоди и мандарини, в строителството и сезонни трудещи се по курорти и комплекси.
Или вече изключени от тамошната социална система. Само за справка – една трета от българите в Германия са на социални помощи. После връщащите се закачат на нашата. По-точно, точат я, без да са внесли и лев в нея. Но пък са електорат. Нужен и управляем. Можещите, образованите и отговорните не се връщат. Защото там им трябват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45