Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Персонализирани традиции – в галерия "Ракурси"

БНР Новини
Зоран Георгиев, Летяща чиния, 2017
Снимка: Диана Попова
Изложбата, която можете да видите до 10 февруари, представя произведения на петима художници. Те „конструират нови модели, в основата на които се разпознават древните традиции, фолклор, ритуали и символи, като поддържат диалог между специфичните български и световните практики” – пише в съобщението за медиите.
Как виждат фолклора в съвременността и какво откриват за себе си в него – за това ще говорим с Румяна Йонева, Явора Петрова и Велислава Гечева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Поклон Чупка Поклон" предизвиква погледи към себе си

На 31 май в Нов театър НДК е втората премиера на моноспектакъла "Поклон Чупка Поклон" на актрисата Екатерина Казакова. На 27 юни е следващото представления там. "Поклон Чупка Поклон" представя по нов, мултимедиен, провокативен, философски, но и игрив начин общуването и предизвикателства като отчуждението и нежеланието за разбиране на другия...

публикувано на 30.05.23 в 08:40

Как филмът "Кукери" бе представен в "The New Yorker"

Късометражният документален филм "Кукери" на режисьора Килиан Ласаблиер бе заснет и продуциран от престижното американско списание "The New Yorker". Лентата, която е представена в изданието с близо 100-годишна история, пресъздава българския дух и традицията, обичая кукерство и въпроса за предаването на традицията от поколения на поколение.  Ласаблиер..

публикувано на 30.05.23 в 08:20

Театралното "Варненско лято" започва на 1 юни

От 1 до 10 юни Варна отново е домакин на традиционния Международен театрален фестивал "Варненско лято". Официалното откриване на 31-вото му издание е от 19 часа с "Представление и половина" – най-новия спектакъл на режисьора Стоян Радев в Театър "Българска армия". Всъщност фестивалната програма започва още наобед, когато актьорите от..

публикувано на 30.05.23 в 08:05

Средище за изкуство и творчески обмен

Средище за  изкуство и творчески обмен – това е мотото на събитията в Арт Център Илинденци. Сега най-новата творческа инициатива в Центъра завършва с обща изложба и международно участие – като резултат от случващото се в този център.  За първи път пред публика показват своите най-нови произведения именити за нашата художествена сцена артисти като..

публикувано на 29.05.23 в 17:45

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2023

За 14 пореден път програма "Христо Ботев" на БНР проведе поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Тази година в него се включиха над 40 участника. За съжаление някои от писмата пристигнаха доста по-късно от крайния срок и затова не бяха включени в класацията. И тази година журито беше доста затруднено, но все пак   неговите членове..

публикувано на 29.05.23 в 17:05