Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Персонализирани традиции – в галерия "Ракурси"

БНР Новини
Зоран Георгиев, Летяща чиния, 2017
Снимка: Диана Попова
Изложбата, която можете да видите до 10 февруари, представя произведения на петима художници. Те „конструират нови модели, в основата на които се разпознават древните традиции, фолклор, ритуали и символи, като поддържат диалог между специфичните български и световните практики” – пише в съобщението за медиите.
Как виждат фолклора в съвременността и какво откриват за себе си в него – за това ще говорим с Румяна Йонева, Явора Петрова и Велислава Гечева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдбата на литературата за деца

Насърчаването на четенето днес често е обърнато към децата. Ползвайки обаче принципите на рекламата, то е толкова „гласовито“, че престава да върши работа и се превръща в акции по повод. Всички знаят, че четенето е важно, а децата четат все по-малко...  В свое интервю за „Литературен вестник“ една от българските авторки на детски книги Юлия Спиридонова..

публикувано на 08.03.21 в 10:00

"ФотоФабрика" – проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман

"ФотоФабрика – Факт и Фикция" кани на среща с двама от най-ярките представители на съвременната българска фотография – проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. Проф. Цочо Бояджиев е много повече от основоположник на философската медиевистика в България; той е член на няколко европейски академични институции; автор е на научни монографии, преводи,..

публикувано на 08.03.21 в 09:30
Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия в България

Значими жени в историята

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, организирана от Държавния културен институт към министерството на външните работи на Република България, обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение „Европейски пространства 21“ и изложбата „Първите жени“ на Посолството на Словашката..

публикувано на 08.03.21 в 08:50

„Убийство без убийство“ в Театър 199

Романтичната комедия „Убийство без убийство“ е най-новото заглавие в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“. Автор на пиесата е драматургът на Театър 199 Андрей Филипов, а постановката е на режисьора Емил Бонев. В представлението участват София Бобчева и младите актьори Христо Терзиев и Сияна Начева. Сияна е студентка от класа на проф. Пламен..

публикувано на 05.03.21 в 16:05

Киносалоните vs. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста в словесна битка са изправени Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за..

публикувано на 05.03.21 в 16:00