Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 6 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Нов  живот за старите сгради – индустриалното наследство: Индустриалните революции и техните рожби

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Тони Кофи квартет (2част) и Лина Найберг Бенд (1 част) - концерти от фестивала Лондон Джаз, 2017  

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър”
„Площадът на героите” от Томас Бернхард

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Испания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Никола Атанасов, Вълкана Стоянова, Манол Михайлов, Снежана Борисова, Атанас Вълчев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

6.50 до 7.00 часа
Ранобудни петленце
„Кравата Фламинго” от Луиджи Малерба

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 130 години от рождението на акад. Людмил Стоянов.
• Годишнина от наводнението в село Бисер - разкази на местните жители.
• Изборът на водещия: За възможната прогресивна и позитивна култура на класната стая - разговор с Олга Траянова, мениджър “Направление и образование” в Института за прогресивно образование.
• Как да оцелеете психически като родители с “Магията 1-2-3”.
• Рязко с Любомир Методиев
• За диалога “минало - настояще - бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата, и за това как средата определя същността ни - разговор с архитектите Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, и Христина Каменова от дружество “Архитектурно наследство” след фестивала “Дни на архитектурното наследство”.
• Човекът: Константин Паскалев - между програмирането и световните титли по културизъм.
• Минути за култура: Преди концерта на Норман Бийкър бенд - разговор с Цветан Цветанов от предаването „Аларма”.
• Интермецо.  

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• В международния ден за безопасен интернет: Какви предизвикателства крие дигиталното пространство за нас и кой е отговорен за нашата киберсигурност и тази на децата ни? Гост: Албена Спасова от Международната академия за обучение по киберразследвания.
• На ти с компютъра: Таня Димова ще ни  помогне да разберем какво представляват „ботовете”, как работят те и как можем да си служим с тях - интервю със социолога Юлия Роне
• У дома сутрин: Защо в ерата на технологиите младите българи избират все по-често традиционна сватба във фолклорен стил? Интервю с Анета Пени, сватбен организатор.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Популацията на комарите - "за" и " против"

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „12-те гневни” по Реджиналд Роуз - премиера в театър „Възраждане”. Гостуват ни проф. Пламен Марков, актьорите Стeфан Мавродиев и Жана Рашева
• Богдана Костуркова с отзиви за моноспектакъла „Приятно ми е, Ива” в „Театър 199”.
• Йорданка Белева за новата си книга „Кедер”
• Председателят на СБП Боян Ангелов представя годишния сборник на Съюза на писателите „Поезия”
• „Литературен наблюдател” с Гергана Рачева - „В кафенето на екзистенциалистите” на Сара Бейкуел
• Втора самостоятелна изложба живопис на Цветелина Русалиева в галерия „Къщата на София”
• Фонограф.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Кастингът и Градът” - какво представляват актьорските прослушвания и какво можем да откраднем от вече проверените правила в Ню Йорк. Разказва Ванина Кондова, първият български актьор, специализирал в създадената от Дейвид Мамет и Уилям Мейси техника на практическата естетика в Atlantic Acting School, Ню Йорк, продуцент и сценарист на онлайн сериала, разказващ за живота на актьорите в Ню Йорк - Lost & Found, NY - the web series

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Език и култура
Те са така вплетени и взаимно определящи се, че е излишно да спорим чие е първенството. Тръгвайки от езика обаче и разчитайки знаците, вградени в него от забравените времена на първите му носители, можем да достигнем до показателни особености за тяхната култура, бит и светоглед и да си дадем сметка за разликите в културите, силно туширани в днешния унифициращ се свят. В някои езици няма собствен корен за търговия, различните култури „забелязват” само определени цветове от спектъра и са намерили думи само за тях - например бяло и черно. Страховете и суеверията дават имена на онова, което е плашело древните хора, и макар че днес нямаме техните опасения, повтаряме същите думи и съчетания – наименования на животни, болести, часове от денонощието, посоки в пространството. Някои култури са видели нежното пролетно кокиче като снежна капчица, други - като нещо, скрито под снега, трети - пробиващо снега, четвърти - бяло като мляко и т.н. Прелюбопитни открития, които ни очакват, ако решим да се впуснем в пътешествие в миналото на думите. Правим го с помощта на проф. Мирена Славова от СУ.
• Езикови справки по радиото: „многажди, еднажди, дважди…”
• По следите на думите: какво е общото между „пека”, „опекун” и „печалба”
• Бъдеще в миналото: младите за побългарените английски думи, с които си служат
• Всичко за образованието: Въпроси без грешен отговор. Кой да прецени какво да влезе и какво да отпадне от учебните програми.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Реликви на европейската цивилизация: Пазители на Константинопол, новият Рим

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Клавирни истории: „Картини от една изложба” от Модест Мусоргски.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване”
Ще ви представим новите предложения в класацията „Надпяване”. Ще ви съобщим името на песента победител за месец януари и ще ви срещнем с интересни млади изпълнители.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Плашилото” от Мила Канджева

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика”
Разговор с цигуларката Дора Бръчкова.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Разкази на Чудомир: „Кой както я нареди”

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще ви разкажем що е то социално предприятие и колко такива има у нас, ще ви срещнем и с някои от работодателите, стоящи зад благородната идея, както и с хора, работещи в тях. Поводът - инициативата „Базар на социалните предприятия”, чието мото този път беше „Пазарувай с кауза, дари с Мисъл!”. Той се състоя в петък и събота (2 и 3 февруари) в София и беше организиран от Български център за нестопанско право – БЦНП.
Идеята на този тип базари е, че пазарувайки с мисъл от организации-работодатели на социално слаби, младежи в риск или хора в неравностойно положение, вие дарявате за кауза, защото с всеки закупен продукт, подкрепяте едно българско социално предприятие и хората, работещи в него, които никъде другаде не ги взимат на работа.
• Интервю с музикантите от групата „Разгруха” по повод благотворителния им концерт в подкрепа на инициативата „Солидарна кухня”.
• В новата ни рубрика „Под лупа” ви представяме лауреата на тазгодишната награда на фондация „Еврика” за изобретател Георги  Баев. Той е главен асистент в катедра „Национална и регионална сигурност” на НВУ „Васил Левски”. Ръководител е на университетски кръжок по космически интереси Space Division, който включва курсанти с изявен научен интерес в сферата на космическите изследвания. Той е и експерт в Техническия комитет към Българския институт за стандартизация за съгласуване и приемане на български и международни ISO/БДС стандарти в направление „Сигурност на обществото и гражданите”, експерт в работната група към МОН за изработване и приемане на работна програма в направление „Космос” по програмата за научни изследвания Хоризонт’2020 и член на работна група „Космическа политика” към Министерски съвет. Наградата „Еврика” Георги Баев получи за съавторство на изобретението „Сателитен спектрофотометър за мониторинг на околната среда”. Освен за приложението на изобретението и интереса  към него, с Георги разговаряме за българския принос в някои нови изследвания на космоса.
• Представяме най-новия албум на Пинк.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Баладична музика на „Джентъл Джайънт”, Аврил Лавин, Тори Еймъс, Хенри Пърсел, френски балади от времето на Анри IV и английски - от Елизабетинската епоха.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35