Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Софийската филхармония е дипломатическият оркестър на България

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
Снимка: СФ

На 1 февруари в Брюксел официално беше открито Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - в центъра за изкуства "Бозар" концерт изнесе Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров и солисти оперната прима Соня Йончева и големият наш пианист Людмил Ангелов, с участието на хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева. Програмата беше пъстра и много представителна - с творби от българската и световната съкровищница.

Това представяне в Брюксел, поне според думите на тези, с които имах възможността да говоря на следващия ден, е успяло да убеди много хора, че България наистина е част от Европа и че те имат много какво да научат още за нас - сподели маестро Тодоров в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той каза още, че Софийската филхармония не е била на толкова престижна сцена от 2009 година, когато отново заедно гостуваха в Болшой театър в Москва.


Освен за необходимостта да се представя по-често българска музика, както по световните сцени, така и тук, в България, разговорът с диригента продължи за интересния феномен - цикъла концерти "Музиката на Европа", който представя всеки понеделник в камерната зала "България" със свободен вход музика на всички държави членки на ЕС. Интересът към тази поредица е толкова голям, че всеки път пред залата остават желаещи да присъстват, които не успяват да си намерят места.

Тази седмица също е силна за Софийската филхармония - в четвъртък солист в "Годишните времена в Буенос Айрес" от Астор Пиацола ше бъде световноизвестната цигуларка Сара Чанг. Тя гостува за трети път у нас, за първи път на Националния ни оркестър с диригент Найден Тодоров.

Повече за гостуването на Софийската филхармония в Брюксел, за цикъла "Музиката на Европа" и за програмата на концерта на 8 февруари чуйте в интервюто с маестро Найден Тодоров в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14