Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Илиева представя клавирна музика на Ерик Сати и Шестте

Маргарита Илиева

На 16 февруари от 19 часа в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще звучат произведения, които българската публика рядко има възможност да слуша: за рецитала си, озаглавен "Ерик Сати и Шестте" пианистката Маргарита Илиева е избрала пиеси, създадени в периода 1917-1921 г. По онова време в Париж композиторът Ерик Сати е водеща фигура в приятелски кръг, познат на поколенията по-късно като "Групата на шестте", в която са Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Артур Онегер, Жорж Орик, Жермен Тайфер и Луи Дюре.

Обичам френската музика и за мен е интересна музиката на ХХ век. Изобщо ХХ век е за мен интересна тема в изкуството - признава пианистката, която родната аудитория свързва с многостранна и разностилова дейност, но и с огромния ѝ афинитет към съвременната музика. По принцип "Групата на шестте" не са сред тези популярни по нашите ширини автори.

Маргарита Илиева е преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и изявен концертен изпълнител. Тя е сред активните участници във фестивала "ppIANISSIMO", а наскоро свири музика на Арво Пярт в първия от концертите в цикъла "Музиката на Европа", организиран от Софийската филхармония.

За избора на програма и интереса си към френската музика от началото на ХХ век Маргарита Илиева разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14