Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката като кредо

Един от най-новите камерни ансамбли у нас - квартет "Credo", ще се представи с концерт в Студио "Музика" на концертен комплекс "България" на 16 февруари от 19 часа. В програмата са включени произведения от Волфганг Амадеус Моцарт и Едвард Григ.

Струнен квартет "Credo" дебютира на сцена през месец юни 2017 г. През годините всеки един от членовете на квартета е лауреат на редица конкурси. Музикантите концертират активно в България и чужбина на фестивали като BBC Proms, Young Euro Classic, Европейски музикален фестивал, "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни" - Русе, "Варненско лято", Bolzano Festival Bozen и други.

Кои са те?

Примариусът Ивайло Данаилов работи в Симфоничния оркестър на БНР, втора цигулка е Милен Максимов от Софийската филхармония,  виолистката Илина Илиева познаваме като водач в Младежкия оркестър на Европейския съюз, а виолончелистът Виктор Трайков е член на германския оркестър Würth Philharmoniker.

Милен Максимов обяснява избора на името на ансамбъла:
Credo от латински преведено е "Аз вярвам", и това е, според мен, като нещо възвишено, което обединява нас четиримата. Музиката, с която се занимаваме, е кредо, в което всички вярваме и е нещо, което ни сплотява.

Повече за струнен квартет "Credo" и предстоящия концерт можете да научите от интервюто с цигуларите Ивайло Данаилов и Милен Максимов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14