Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Савойският дворец на Маргарита

| обновено на 23.02.18 в 09:18 БНР Новини
Градината на Савойския дворец.
Снимка: en.wikipedia.org/Viktor Hauk

През 1507 година, след смъртта на своя брат Филип, Маргарита Австрийска, единствената дъщеря на римския император Максимилиан I, започва да управлява кралство Нидерландия. Тя избира да се премести в белгийския град Мехелен, където издига своя резиденция. Къщата, в която се настанява, е построена през XVI век и се смята за първата ренесансова сграда в Северна Европа. Маргарет създава от нея палат, известен като Савойския дворец.

Постройката на два етажа представлява архитектурно съчетание между готически и ренесансови елементи. Червеното тухлено крило е украсено с множество прозорци, островърхи арки в долната част и назъбени елементи по фасадата на втория етаж. Това крило се намира с лице към близката улица и ярко контрастира с другото крило – човек трудно може да предположи, че това са части от една и съща сграда. Крилото с подчертан ренесансов стил е в бял цвят, изградено изключително симетрично и пропорционално. В ниша над входната порта е поставен релеф на герба на нидерландския император – два лъва, които поддържат кралската корона. В друга ниша е поставена скулптура на богинята на правосъдието.

Маргарита Австрийска е обичана от жителите на Мехелен, защото засилва позициите на града, а в двора ѝ процъфтяват науката и изкуството. След смъртта ѝ Савойският дворец служи като седалище на Великия съвет на Нидерландия почти два века, а днес е превърнат в Съдебна палата.

Още за историята на Маргарита Австрийска, за изображенията на вещиците в картините от времето на Ренесанса и за невероятната колекция от унгарски произведения на изкуството на Николас Салго можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35