Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката живее в най-дълбокото и сигурно място

БНР Новини
Цигуларят, проф. Димо Димов
Снимка: БГНЕС

Той е един от най-известните ни музиканти, неговата популярност се разпростира далеч зад територията на професионалната му заангажираност. Умее да владее публиката не само от сцената, когато свири, но и тогава, когато говори, не като пламенен оратор – трибун, а като мислещ човек, наблюдаващ, анализиращ и разбиращ случващото се с неговите движещи сили и субекти. Изкуството на интерпретацията има многоизмерни прояви в неговите разнообразни роли. Не се колебае да влезе във високите етажи на властта, да проектира фестивал на изкуствата, който превръща в институция. Факторът култура и факторът власт, осъзнати в своята магнетична и покоряваща сила, се съизмерват, наслагват, правят всевъзможни опити да се подпомогнат взаимно дори и когато в стила на времето се надлъгват в своята ангажираност.

Със сигурност това не е път на човек, който е решил да живее на Парнас, заобиколен единствено от Музите. Предпочитал е да бъде действащо лице в горещите събития, да гради стратегия, да бъде законотворец в новото време. Следователно да събира негативите на високопоставения пост и на ефекта от балансирането, да бъде във фокуса не само на общественото внимание, но и на обществената критика.

Цигуларят проф. Димо Димов е бивш министър на културата, бивш депутат в Народното събрание, бивш български посланик в Дания, бивш ректор на Музикалната академия в София. Създаде нещо невиждано у нас – фестивала "Празници на изкуствата“ и академия „Аполония“ в Созопол. Това бе в средата на 80-те години, когато очевидно е имало нужда от „изпускане на парата“ под контрол и наблюдение от вездесъщите служби. Но той го направи блестящо, като дух, атмосфера, артистизъм, и не на последно място, като ръководене. Съществуването му до днес е огледало на всеобщото ни развитие като култура и със сигурност е традиция, която промени това място.

Но най-първо от всичко, цигуларят Димо Димов създаде струнен квартет „Димов“, с който извървя много дълъг път на музикант. Квартетът още в началото си получи най-високи награди от международни конкурси, множество ласкави критични оценки в десетките си концерти у нас и в чужбина. Най-много пътуващият състав, заедно с ансамбъла „Софийски солисти“, за няколко десетилетия, като емблема на българското изкуство по света. И със сигурност най-записвания камерен състав, защото квартет „Димов“ има около 80 грамофонни плочи, включително и от „Хармония Мунди“ във Франция.

Днес, когато светската суета е избледняла и общественият прожектор намира все нови и нови обекти, от тези записи – студийни и документални от концертните програми през годините, могат да се чуят непреходни музикални истини, докоснати и белязани от съкровеното.

Съпреживяното от четирима музициращи артисти. Настъпило е времето за пресяване и пренареждане в личното битие.




вторник, 20 февруари, 19.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30