Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Надежда Цанова - солистка на Радиооркестъра

Пианистката Надежда Цанова
Снимка: nadejdatzanova.com

Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък, където 5-годишна я слагат пред пианото, защото само така родителите ѝ успяват да укротят буйния ѝ нрав; после преминава през обучение в софийската Музикална академия при професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а по-късно специализира в Брюксел и Париж. Сега е канена на много места по света и концертира активно. Но никога не пропуска да се връща у дома.

На 23 февруари Надежда Цанова ще солира на Симфоничния оркестър на БНР при първото гостуване у нас на австралийския диригент Том Уудс. Програмата е френска, а в центъра ѝ е поставен Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс - произведение, което за първи път влиза в репертоара на изпълнителката.


Това е концерт на импулса. Обикновено вторите части са доста спокойни, докато тази е едно шеговито скерцо, което е също доста виртуозно - не отстъпва на третата част по никакъв начин. Докато първата част започва по-тежко, по-строго - бих казала като една Фантазия и фуга от Бах -
споделя пианистката и добавя, че Сен-Санс е едва 27-годишен, когато създава Втория си клавирен концерт. Оттам е и младежкият му дух.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Надежда Цанова разказа за предстоящите си концерти като солистка и в дуо с тромпетиста Петър Македонски, с когото са номинирани за наградата "Ансамбъл на годината" в националната анкета "Музикант на годината 2017", в която слушателите избират призьорите с гласуване. Чуйте разговора в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Том Уудс

Австралийският диригент Том Уудс е в София за първия си концерт с Радиооркестъра

Маестро Том Уудс гостува за първи път в София по покана на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио   Марк Кадин. В петък, 23 февруари, в зала "България" от 19.30 часа ще звучи френска музика – авторите са Камий Сен-Санс,..

публикувано на 21.02.18 в 19:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14