Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят за образованието, културата и младежта Тибор Наврачич е на двудневно посещение у нас

"Културата - приобщаваща ценност на Европейския съюз" е мотото на започналото неформално заседание на министрите на култура от Съюза в НДК

| обновено на 28.02.18 в 10:23
Снимка: БТА

"Културата - приобщаваща ценност на Европейския съюз" е мотото на започналото неформално заседание на министрите на култура от ЕС в НДК.

Участват европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Петра Камерверт, председател на комисията на Европейския парламент по образованието и културата.

Срещата е под ръководството на българския министър на културата Боил Банов, който преди началото й уточни:

Ще бъдат разгледани приоритетни теми за развитието на културата. Едната е засилване чувството на принадлежност към Европа чрез култура и другата е намиране пътища за развитие на потенциала на възможностите на младите хора да съдействат за укрепване на европейските ценности, отново чрез култура.

Това е важна година за културната политика. На първо място, защото е година на европейското наследство. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки, каза европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Следобед гостите ще разгледат Салона на музеите в НДК. Ивелина Кючукова, инициатор на проекта, заяви:

Има доста археологически находки. Регионални музеи са наблегнали на характерната си тематика, като например Карлово - на розопроизводството. Също така има много интерактивни инсталации, които показват как можеш да правиш разкопки. Има участие на две галерии с определени колекции.

Вечерта участниците в срещата ще разгледат Националния исторически музей.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14