Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Иван Илиев солира на ансамбъл Dutch Baroque в нов албум с музика от Бах

Цигуларят Иван Илиев, възпитаник на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и на Висшето училище за музика в Тросинген, живее и работи в Холандия, а напоследък с ансамбли за старинна музика обикаля цяла Европа. Познаваме Иван Илиев от работата му в България преди години с ансамблите "Арс Барока" и "Кончерто Антико", както и от участията му във фестивала „Изкуството на барока“. Работил е с Бароковия оркестър на Европейския съюз и с ансамбъл "Кордевенто" на прочутия холандски блокфлейтист Ерик Боосграф, с който има записани компактдискове.

Именно българинът е поканен да солира на ансамбъл Dutch Baroque в най-новия му звукозаписен проект, който включва концерти за цигулка от Йохан Себастиан Бах. Иван Илиев е един от цигуларите в холандския ансамбъл вече три години. Ръководител и чембалист е Херард де Вит. Албумът се отличава с прекрасен бароков звук и класически интерпретации – без търсени ефекти и нестандартни решения – с мекота и естественост.

Чуйте откъс от него и интервю с Иван Илиев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14