Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на откриването на "Мартенски музикални дни 2018" в Русе

58-ото издание на престижния български музикален форум ще бъде открито на 16 март в залата на Доходното здание с концерт на Софийската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков. За първи път ще прозвучи неговата Девета симфония. Солисти в Концерт за цигулка, виолончело и оркестър ще бъдат Минчо Минчев и Робърт Коен.

В програмата на фестивала, който ще продължи до 1 април, публиката ще види и чуе именити български и чуждестранни изпълнители с световна слава, ще се срещне и с някои от именитите си съграждани, които правят успешна международна кариера като цигуларя Светлин Русев, пианистите Евгени Божанов, Мариета Петкова, Любен Димитров и неговата дуо-партньорка Аглика Генова и др.


Ще продължат традиционните линии на "Мартенски музикални дни" - с гостувания на известни квартети, с изпълнения на шедьоври от ренесанса и барока, с най-нова музика, с оперна премиера на Държавна опера - Русе, със събития за най-малките, майсторски класове и интересни забежки към джаза.

За всичко това подробности разказа артистичният директор на фестивала Ива Чавдарова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14