Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Ингрид Шикова: Западните Балкани са печатът на Българското европредседателство

Снимка: БГНЕС
Ще има ли приемственост в темите за Западните Балкани между българското председателство на Съвета на ЕС и австрийското след 1 юли 2018 година? – проф. Ингрид Шикова коментира преди работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България.
„Това, което направи България, е да събуди Европейския съюз за Балканите“, казва проф. Шикова. „Трябва да поддържаме ЕС буден, тъй като това е сериозен и продължителен процес.“

Проф. Шикова подчертава важността от провеждането на неформалния Европейски съвет през май в София с участието на Западните Балкани, което го определя като най-голямото събитие на българското председателство на Съвета на ЕС.
Какви са очакванията от приемането на Софийска декларация, която да потвърди европейската перспектива за Балканските страни и как да бъде предадена щафетата на Австрия – чуйте още от звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

София Тех Парк – мястото за иноватори, предприемачи и хора от света на бъдещето

Българският символ на триъгълника на знанието е София Тех Парк , там където се случва връзката между образованието, науката и бизнеса. Най-интригуващото на територията на технологичния парк е българският суперкомпютър . Приоритетните области за развитие и дейност на София Тех Парк са информационни и комуникационни технологии, науки за живота,..

публикувано на 08.12.22 в 13:55

Предприемач – какво е нужно, за да си успешен?

“Едва ли има не само в България, но и по целия свят, човек, на когото му е приятно да има началник. По-често се стремим да бъдем независими. Естествено е човек да търси възможности за такова устройство на живота си, че да решава сам какво и как. За успеха на предприемача не се изисква само тази настройка. Това е важна първа стъпка, но ти трябват..

публикувано на 08.12.22 в 10:54

Историята е начинът, чрез който поддържаме жива държавата си

Защо познаването на националното ни минало е в пряка връзка с възприятията ни за национално достойнство днес – това е една от темите, по която дискутират дванадесетокласници от профил "История“ в 138-о столично училище "Проф. Васил Златарски“, с преподавател Мария Николова. Балканските войни – как се преподава този период в системата на..

публикувано на 08.12.22 в 10:43

Какъв е животът в един от факултетите на СУ?

Началото на празника 8 декември е свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение у нас – Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г. В параграф 25 от Общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климент Охридски и празник на университета, става..

публикувано на 08.12.22 в 09:28
Радиопредавател

Ремонт на предаватели на БНР на 8 декември

На 8 декември от 10.00 до 16.00 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни ВЕЛИКО ТЪРНОВО 4 на честота 96 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“ и ВЕЛИКО ТЪРНОВО 5 на честота 99.6 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате БНР през интернет сайта binar.bg програма „Хоризонт“ на честота..

публикувано на 08.12.22 в 06:00