Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски концерт и църковна служба събра християни в обновената българска цъкрва "Св. Стефан" в Истанбул

Църквата „Свети Стефан“ - средището на българщината в истанбулския квартал „Фенер“
Снимка: bg.wikipedia.org

Великденски концерт и църковна служба събра вярващите и в българската църква "Св. Стефан" в Истанбул. 

Въпреки дъждовното време, потокът от вярващи в историческата Желязна църква не секваше с часове. Освен много българи, сред гостите имаше и руснаци, украинци, гърци и други православни християни - жители или гости на Истанбул, които не крият възхищението си от новия облик на храма. 
"Много е приятно, че в Истанбул възродиха такава историческа забележителност, която датира от толкова отдавна в една мюсюлманска страна, тази историческа църква. Чувствам умиротворение, спокойствие", заяви украинска гражданка, посетила днешното честване. 
Гостите на храма имаха възможност да разгледат и изложбата "Нека бъде светлина" на икони, рисувани от деца. Малките художници са от Куртово Конаре, София и Павликени.


 Да носят светлината в себе пожела на младите творци българският посланик в Турция Надежда Нейнски: 

 
"Много емоционално. За мен това е може би един от най-запомнящите се Великденски празници, не само защото можах да присъствам на първата литургия -  тържествена, свързана с Великден, в църквата "Свети Стефан", но и защото българската общност -  хората, които се събраха ми предадоха такава уникална енергия на родолюбие, на светлина, на доброта, каквато рядко наистина човек може да види на едно място", добави посланик Нейнски. 

Тържествената програма започна с концерт църковни песнопения на великотърновския състав "Кантилена". Хорът е основан през 1987 година и от него са тръгнали  редица оперни певци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14