Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талавера пуебла

| обновено на 20.04.18 в 09:19 БНР Новини
Снимка: es.wikipedia.org

Вази, чинии, купи и купички – в синьо, жълто, червено, зелено, оранжево и лилаво… Царството на керамиката талавера се намира в град Пуебла, Мексико.

Съдовете са много скъпи, защото се изработват по специална технология, почти непроменена от времето, когато изкуството да се създават такива предмети е достигнало Мексико чрез испанците през първия век на колониалния период. В Испания, пък, този вид керамика идва благодарение на маврите. Когато новопристигналите в Мексико испанци основават през 1531 г. град Пуебла (днес столица на мексиканския щат Пуебла), те започват да строят в града църкви и манастири. Решават да украсят фасадите на новите сгради с керамични плочки, както се прави и в Испания, и тази необходимост, както и наличието на висококачествена глина в района, води до появата на керамиката талавера. Наричат я талавера Пуебла, за да се различава от вече добре известната керамика талавера в Испания. В Мексико се смесват испанските, италианските и местните традиции и до към 1580 г. Пуебла става център на производството на този вид керамика.

Освен за облицовка на по-важните обществени сгради, за фонтани и за украсата на домовете на по-богатите хора в града, майсторите започват да използват техниката на пуебла-керамиката и за изработката на красиви съдове. Процесът на създаването на изделия от този вид керамика е доста сложен и дълъг. Смесват се черен и бял пясък от околностите на града и тази смес старателно се измива и филтрира, за да останат само най-фините частици. Получената глина се оформя на грънчарско колело и се оставя да съхне няколко дни. Едва тогава се изпича за първи път при температура 850 градуса. Някогашните майстори си имали специални молитви, които произнасяли, докато траело това първи изпичане – молели се съдовете да не се напукат… Ако съдът минел първия тест, се пристъпвало към поставянето на глазурата – така се получавал млечнобял фон, върху който се рисувало – първоначално само с кобалтовосин цвят, а после били позволени още 5 цвята: жълт, черен, зелен, оранжев и лилав. Рисували цветя, геометрични фигури, хора, животни и сюжети от Библията. Изображенията имат леко замъглени контури, защото се разтваряли в глазурата. Накрая керамиката се изпича за втори път, за да се заздрави глазурата. Целият този труд отнема от три до шест месеца. Всичко това прави керамиката талавера-пуебла доста скъпа и много търсена и до днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00