Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни 2 млн. лева за обновяване на кабинети по биология, химия и физика

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

2 милиона лева допълнително ще получат български училища за обновяване на кабинетите по биология, химия и физика през тази година. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на откриването на шест обновени кабинета по природни науки в 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София.

Заради недостига на кадри в машиностроенето, мехатрониката и технологиите държавата ще стимулира децата още в най-ранна възраст да се обучават в тези области.

Приемът в гимназиите ще бъде преструктуриран, като целта е повече деца да се насочат към професионалното образование, а извънкласните занимания по природни науки и технологии ще се насърчават приоритетно от държавата, обясни Вълчев:

"Най-голяма добавена стойност създават индустриите, свързани с техниката и технологиите. Това са машиностроенето, мехатрониката. Там е най-големият потенциал да генерираме растеж".

Директорът 51-во средно училище "Елисавета Багряна" Асен Александров коментира:

"Учениците не искат да си тръгват от училище. Идват по-рано, тръгват си по-късно, което е мечтата за всеки училищен директор".

Учениците посрещнаха с радост обновените кабинети:

"Новите кабинети са много по-хубави, защото учениците по този начин се опитват да се нагодят по такъв начин, че да учат повече, имат повече условия“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.