Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непобедените музи. Българското изкуство между двете световни войни
Театърът: жажда – защо не?!

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Втората част от концертния албум Natural Wonder на Стиви Уондър. Продукцията излезе на музикалния пазар през 1995 г. и съдържа документални записи от два концерта, състояли се в Тел Авив и Осака.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Саломе“ от Оскар Уайлд

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Може да се насладите на темпераментно, стилно фламенко. Участници: „Лос Малагеньос“, дуото Тейе и Белен, Робърт „Роби“ Сверд и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Бонев, Недялка Керанова, Динка Русева, Георги Петров и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Човекът с многото носове“

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Ден в памет на жертвите от Чернобилската трагедия – аварията в IV реактор на Чернобилската АЕЦ през 1986 г. е най-тежката в историята на атомната енергетика.
• Избор на водещия: Бъдещето на бизнеса с една от най-скъпите подправки в света – шафранът, и къде е мястото на България – коментар на Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран, преди конференция по темата.
• Музикален акцент
• Рязко
• Туризъм и свръхексплоатация на природни ресурси – коментар на туристическия експерт Константин Занков в деня, в който филипинският остров Боракай се затваря за туристи за половин година, поради превръщането му в „септична яма“ вследствие на туристически посещения.
• Преди заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел: ще бъдат ли одобрени новите по-стриктни правила за финансиране на европейските политически партии, каква е целта и ще има ли по-голяма прозрачност и по-справедливо разпределение на обществените средства – коментар на евродепутата Светослав Малинов и политолога Антоний Гълъбов.
• Човекът: Вилияна Карушкова – „До Париж и назад“. Най-младата българска дизайнерка на Седмицата на модата в Париж разказва за „алтернативната“ мода, бягството от тенденциите и вдъхновението, което открива в числото седем.
• Минути за култура: „Изход“ – анонс за премиерата на радиотеатъра с участието на: драматурга и автор на текста Йоана Мирчева, режисьора Петър Бакалов и актрисата и изпълнителка на ролята на Нина – Милена Ерменкова.
• Интермецо: Филмова музика

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как да бъде използван потенциалът на жените в технологиите и по какъв начин може да бъде подкрепено участието на повече жени в дигиталната индустрия?
• Можем ли да развиваме биоземеделие в София, за кого е важно това и какви качества и промяна на средата може да реализира тази дейност?
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Изпълнения на японската певица и китаристка Лиса Оно с кавър версии от репертоара на „Карпентърс“, „Бони Ем“, „АББА“, „Иръпшън“, Бил Хейли, Джон Ленън, Томи Джеймс и „Шонделс“, Дорис Дей, „Шокинг Блу“, Пол Дезмънд и Барбра Стрейзънд.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Само цветя и рози

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Петър Чухов за участието си в литературния фестивал в Ню Орлеанс, САЩ.
• Награда „Васа Ганчева” – репортаж от награждаването.
• Преводачески четвъртък с Мари Врина-Николов, прожекция на кратък документален филм за Анри Мешоник и дискусия – в Къща за литература и превод, София.
• „Утре” – изложба живопис на Веселин Начев в галерия „Стубел”.
• Елена Филипчева и Греди Асса. Рollution изложба в галерия „Контраст”. Греди Асса – живопис, Елена Филипчева – колажи и Ина Асса – моден проект.
• Разговор с Ели Ешел културолог, литературен критик, гл. редактор на електронния вестник „Културна вселена” в Израел по повод Конференцията за шпионската литература и книгата, която пише, свързана с България – кореспонденция на Искра Декало от Израел.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Младите в изкуството
Обелените думи на градския поет Росен Димитров

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Лукас и Артур Юсен или как се става много известен още в тийнейджърска възраст. Представяме братята пианисти, гордостта на Холандия.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Ядрената енергетика
На деня, на който преди 32 години се случи ядрената авария в Чернобил – разговор с ръководителя на катедра „Ядрена техника и ядрена енергетика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Христосков за поуките и уроците, които си направихме (или не направихме!) след Чернобил, Фукушима, Три Майл Айлънт и други ядрени аварии, свързани с минимизирането на рисковете при обезопасяването и удължаването на експлоатационния ресурс на новите ядрени реактори от трето поколение.
• 360 градуса: докторът по биология Марио Лангуров от Националния природонаучен музей при БАН за изводите, от проведените досега с помощта на фотокапани научни изследвания на фауната в района на Припят и в останалата част от 30-километровата зона около Чернобилския реактор.
• Вечният двигател: професорът по електрофизика Жеко Ганев за тревожните реалности и решаването на проблемите с пречиствателните станции на урана във водата в някои райони у нас. Щрихи по темата добавя и анкетата на Валери Леков в Змейово.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
• История на изкуството за деца – 1 част
- Колежът „Св.Григорий“ във Валядолид.
- Мексиканската керамика талавера.
- Градините на Бабур.
• История на изкуството за деца – 2 част
- Крепостта „Св. Христофор“ в Тенерифе.
- Кралските градини на Алкасар де Севиля.
- Мадригалите на композитора Филипе Вердело.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Жените композиторки“
Алис Мари Смит от Англия (1839-1884)

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Добруджанската певица Верка Сидерова и странджанският гайдар Костадин Варимезов.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Защо маймуните смятат, че бананите са тяхна собственост“, по бразилска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Репортаж от концерта на студенти на ДМА в Бургаската опера.
• Концерт на СФ със солист Станимир Тодоров и диригент Джеймс Джъд.
• Международен фестивал „Майски музикални дни“ – Кюстендил – разговор с Димитър Божилов от организационния комитет.
• Новини от Старозагорската опера – премиери.
• Премиера на „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов в Музикалния театър.
• Академични пролетни четения в музикалната академия в София – Рзговор с ректора Димитър Цанев и Анди Палиева.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Червено и черно“ от Стендал - 14 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• INSPIRATION NOW- нова организация, която има за цел да събуди потенциала в младите граждани на България.
Този април събитието ще се проведе за първи път на територията на България, като негов домакин ще бъде културно-образователен център по бизнес, наука, иновации и добротворство „Дворецът на щастливите хора“.
Едни от най - известните влогъри и блогъри в България, ще вземат участие, а в студиото ще са Глория Веселинова – студентка в СУ „Кл. Охридски“ – организатор на събитието, Гергана Петкова –ученичка 12 клас в Търговско банковата гимназия, влогър с над 11 хиляди абонати.
• ТEDx „ На лов за иновации“ – за четвърта година Американския колеж организира събитие от този формат. За темите и лекторите ще говорим в студиото с организаторите.
• Roger Waters на 4 май в София с концерт, част от забележително турне Us + Them.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Запис от концерта „Пътешествие отново“ посветен на 80-годишнината на Милчо Левиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10