Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Легендата за свети Христофор

| обновено на 27.04.18 в 10:35
Останки от старата крепост, изградена от дялани камъни, под главния площад на Санта Крус де Тенерифе.
Снимка: es.wikipedia.org/Enrique Castrillo Núñez

На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта Крус де Тенерифе, се пазят останките на няколко стени от стара крепост, изградена от дялани камъни, без спойка. Крепостта е завършена през 1577 г. и носи името на св. Христофор. Това съвсем не е случайно: тя се намира на остров, а св. Христофор се смята за покровител на пътешествениците и е свързан с водата.

Според легендата, св. Христофор бил висок повече от два метра, имал страшен вид и искал да служи на най-могъщия владетел. Отишъл при краля, за когото казвали, че е най-могъщ, но веднъж някой споменал дявола и кралят се прекръстил. „Щом кралят се страхува от дявола, значи дяволът е по-могъщ от него“ – решил св. Христофор и тръгнал да търси дявола. По пътя срещнал разбойници и един от тях се представил за дявола. Св. Христофор останал да му служи, но скоро разбрал, че дяволът се страхува от Христос. И така, св. Христофор напуснал разбойниците и тръгнал да търси Христос. Скоро срещнал един монах и монахът му казал, че може да служи на Христос, като пренася хората през една буйна река, където пътниците често загивали. Така светецът се заселил на брега на реката. Не щеш ли, един ден при него дошло дете и помолило да го пренесе на другия бряг. Светецът го сложил на раменете си и влязъл във водата. Изведнъж реката се разбушувала, а детето ставало все по-тежко. Едва когато излезли на брега, детето му казало, че е Синът Божий и носи цялата болка на света, затова е толкова тежко.
Моряците, които спирали на остров Тенерифе, носели със себе си малки изображения на светеца. Те вярвали, че крепостта, наречена на него, е сигурна защита от всякакви бедствия и врагове.

Още за старата крепост, за кралските градини на Алкасар де Севиля и за мадригалите на композитора Филипе Вердело, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35