Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-японско дуо преоткрива музиката на Милчо Левиев

| обновено на 28.05.18 в 14:03
Снимка: БГНЕС

Пътищата на българската пианистка Надежда Йоцова и японската цигуларка Кана Сугимура се пресичат в германския град Хановер, още докато и двете са студентки в Университета за музика там. Но да свирят заедно като дуо всъщност ги вдъхновява музиката на Милчо Левиев.


Надежда Йоцова открива Сонатата му за цигулка и пиано сред записите на баща си, прочутия джазмен Христо Йоцов. Младата пианистка установява, че произведението е записвано през 60-те години на ХХ век от проф. Боян Лечев и автора на пианото. То не звучи често и на концертния подиум. Затова предлага на Кана Сугимура и на продуцентския екип на Музикална къща БНР да направят нов запис на Сонатата.


Японската цигуларка Кана Сугимура, която свири от 5-годишна, е лауреат е на редица международни конкурси, сред които и “Йозеф Йоахим” в Хановер. През 2005 г. концертира с легендарния Иври Гитлис, което дава стимул за развитие на младата цигуларка. Солист е на различни оркестри, работи като концертмайстор и в камерни ансамбли. От 2012 е в клавирния квартет “Ансамбъл Флекс” и концертмайстор на Оркестър Musica Assoluta. От 2013 е доцент в Университета за музика, театър и медии в Хановер.

Надежда Йоцова е наследник на истинска музикантска династия. Учи пиано в НМУ "Любомир Пипков" в София при Антонина Бонева, после в НМА "Проф. Панчо Владигеров", в класа на Антон Диков и Елена Дикова. След завършването на Университета за музика, театър и медии в Хановер, където следва камерна музика в класа на проф. Герит Цитербарт, остава да живее и работи в Германия - концертира и преподава пиано.

Повече за работата на Надежда Йоцова и Кана Сугимура като дуо и за записа, продуциран от БНР, чуйте в интервюто с тях за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14