Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта международна конференция „Образованието и музикалният мениджмънт - иновативни подходи“

На иновативните подходи в образованието и музикалния мениджмънт беше посветена международна конференция, която се проведе на 1 юни в София. Домакин на събитието беше Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Британският съвет събраха у нас представители на Гърция, Румъния, Великобритания и България -  участници в разработването на нов проект по програма Еразъм +. Партньорите споделят общото разбиране, че професионалистите в сферата на културата не разполагат с някои важни умения и компетенции, необходими за адаптиране към променящите се тенденции в заетостта в резултат от бързо развиващите се нови технологии и модели на финансиране, които да насочат сектора към иновации и растеж. От друга страна обединява ни общата визия за развиване на европейските системи за професионално образование, за по-голяма ефективност и съответствие с реалните потребности на културната индустрия.


Д-р Момчил Георгиев, генерален секретар на БАРОК, определи идеята на проекта:
"Live Skills подготря иноватилни програми в областта на живите изкуства и на филмовото изкуство. Това са програми, предназначени за средните професионални училища. Ще се заложи и на програма в областта на културното предприемачество, каквато досега не е имало."

Дмитрис Гиакулас, един от лекторите в международната конференция „Образованието и музикалният мениджмънт - иновативни подходи“, е експерт от Гръцката асоциация на малките и средните предприятия. Той е убеден, че балканските страни в проекта Live Skills трябва да излязат от кризата, която силно ограничи финансирането на културните институции, именно като подобрят нивото на мениджърските екипи.
"Този проект е в три фази: Първата беше проучване на необходимите умения и насоките в културната индустрия. Втората е разработването на три типа учебни програми, които да формират специфични професии, и третата, която предстои, е внедряването на пилотни специалности в учебните заведения."

Съорганизатор на конференцията беше фестивалът "Софийски музикални седмици" 2018.

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14