Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години Немско училище в София

БНР Новини
Снимка: Немско училище София

„Дойче шуле“, както е известно на гражданите, отбеляза десетия си рожден ден с едноседмична празнична програма, приключила с тържествен концерт и среща на бивши и настоящи ученици, преподаватели, съмишленици и приятели. Създателите на училището и екипът имат пълното основание да се гордеят с работата си, оценена със знак за високо качество и правото да се наричат „отлично училище“ в семейството на повече от 260 немски училища по света. Дойче шуле се радва на чудесна репутация и огромен интерес сред съгражданите ни, което поражда и идеята за разширяването му с нова сграда, която да отговори на потребностите на проспериращото учебно заведение. Това е непосредствена задача за предстоящите години. В момента там учат около 350 деца от 14 националности, повечето от смесени бракове. Културното многообразие обаче не е пречка, а основа за изграждане на широка обща познавателна култура у учениците. Част от нея е задължителното изучаване на български език като езика на страната домакин и езика за общуване между пъстрата група деца с различен произход. Отговорното и цивилизовано отношение към различието е характерно за идеологията на Немското училище, където срещата между културите е всекидневие, обогатяващо с опит и знание. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даяна Димитрова – носител на наградата

Еврика! Успешни българи: Даяна Димитрова

Тя е красива и пълна с изненади млада жена. Само преди месец стана носител на наградата "Млад фермер" на Фондация "Еврика". През 2012 г. се регистрира като земеделски производител и изпълнява проект по програма "Млад фермер" за трайни насаждения и пчелни семейства. Прекъсва образованието си по балканистика и се записва “Растителна защита“ в Аграрния..

публикувано на 26.02.24 в 17:00

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото..

публикувано на 25.02.24 в 10:30

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35