Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eкатеринбург – световен футбол, уралско гостоприемство, уникални възможности да стъпиш едновременно на два континента – в Европа и Азия, а чрез аква-чудото Лимпопо – и в Южна Африка

БНР Новини
Реконструираният стадион в Екатеринбург, Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екатеринбург е сред градовете, избрани за домакини на Световния футболен шампионат в Русия. Стадионът на града е построен през 1957 година. След реконструкцията през 2015 – 2017 г., разполага с 35 000 седящи места. По мнение на специалистите, той е може би най-красивият и впечатляващ, както с външния си вид, така и с многото удобства за зрителите. Изключително внимание е отделено за хората със специални потребности.
Казват, че всяко значимо събитие от историята на Русия по някакъв начин има връзка с Екатеринбург: развитието на уралската тежка промишленост, екзекуцията на фамилията Романови, възходът на първия президент на Русия – Борис Елцин... Граничната линия между Европа и Азия преминава и през този регион, така че за туристите винаги е интересно да стъпят едновременно на двата континента и да си направят снимка за спомен.

Аквапаркът Лимпопо пък дава възможност да се почувстват и като в Южна Африка. Изобщо, Екатеринбург е град, който заслужава да бъде посетен! На тръгване не пропускайте да вземете типичните подаръци за близки и приятели. Освен обичайната шапка-ушанка и матрьошка, изберете красиво резбован сувенир от камък. Уралската традиционна школа по резба върху камък е известна още от XVIII век.

Със съдействието на Пламен Петков, ръководител на Консулската служба на Република България в Екатеринбург, имаме възможност да усетим неповторимата атмосфера на този удивителен град.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05

Стопанският факултет на СУ ще финансира млади специалисти

"TWIN4ECO се казва проектът и е класически туининг проект, който е насочен към повишаване на капацитета на научна организация, в случая на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като това включва международни конференции, обмен и обучение на млади асистенти, доценти, професори, като в рамките на период от две-три години да се извърши..

публикувано на 15.07.24 в 10:00

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05