Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Васил Стефанов

Васил Стефанов

Предстои 70-ият сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, създаден от маестро Васил Стефанов - важна фигура в българския музикален живот през втората половина на ХХ век. На 6 май 2018 г. се навършиха 115 години от рождението му.

Роден в Шумен, Васил Стефанов получава първите си уроци по музика от баща си - виолончелист и гимназиален учител. Учи в Музикалната академия и свири на цигулка в Академичния симфоничен оркестър. После е забележителен концертмайстор на Царския симфоничен оркестър. През 1947 г получава шанса да учи дирижиране при видния чешки маестро Вацлаф Талих.

През 1948 година, на базата на камерните състави преди него, Васил Стефанов и Влади Симеонов основават Симфоничен оркестър към Комитета за телевизия и радио. В него тогава свирят едва 28 музиканти. От 1954 до 1988 г. Васил Стефанов е художествен ръководител и главен диригент на оркестъра. Съставът постепенно нараства, което увеличава и възможностите за разширяване и обогатяване на репертоара, за израстване в професионално и артистично отношение, за което Стефанов има изключителни заслуги.


В Златният фонд на БНР е запазен запис  от 25 юни 1973 година - тогава е честването на 45-годишната активна музикална дейност на Васил Стефанов. Тогавна за заслугите на юбиляря говори друг наш прочут диригент - Константин Илиев. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14