Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Пианистът Николай Димитров с наградата "Олга Камбурова"

Николай Димитров
Снимка: Ани Петрова

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР.

За втори път в 27-годишната история на наградите „Музикант на годината“ беше връчен и специалният приз на името на Олга Камбурова – дългогодишен водещ на предаването „Алегро виваче“ и създател на доритването. Наградата в нейна памет беше инициирана от група музиканти, журналисти и общественици. Тя има за цел да отличи изявени млади таланти и да им предостави възможност да направят студийни записи в Първо студио с продуцент и екип на Музикална къща БНР.

Тази година екипът на "Алегро виваче" избра да отличи младия и много талантлив пианист от Русе Николай Димитров. Той е на 16 години, ученик в класа на Даниела Кюркчиева в Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Ивайло Савов и Николай ДимитровСтоянов“, но вече има сериозна артистична биография – с награди от национални и международни конкурси, които изпълват цели страници биография, и участия на най-престижни сцени – като Роял Албърт хол в Лондон и Карнеги хол в Ню Йорк. Почитателите му са много и се уверихме в това още в гласуването за "Музикант на 2016 година", когато той получи силна подкрепа и съвсем малко не му достигна да спечели наградата "Млад музикант на годината". Не случайно Николай Димитров беше забелязан от фондациите, подкрепящи таланти – „Енчо Керязов“ и „Димитър Бербатов“, които го отличиха. Само през миналата година русенецът е спечелил осем награди от конкурси в България, Румъния и Великобритания – от тях две са Гран при, пет са първи. Николай вече има фенове и като джаз импровизатор.

На 7 май директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов връчи на Николай наградата "Олга Камбурова".


Чуйте интервюто с Николай Димитров и изпълнението му в галаконцерта "Музикант на годината 2017" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14