Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подводното археологическо лято 2018

БНР Новини
Подводни археологически проучвания край Несебър
Снимка: Център за подводна археология – Созопол

Кои потънали праисторически селища ще бъдат проучвани това лято от българските подводни археолози? С какво акваторията на Варненското и Белославското езеро (Варненско-Белославски езерен комплекс) предизвиква интереса на учените? Какви тайни за Ранната бронзова епоха крие заливът пред устието на река Ропотамо? Подробности научаваме от д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология – Созопол.
Д-р Калин ДимитровДокато повечето хора свързват представите си за лятото и морето с плажен отдих и развлечения, за специалистите по подводна археология това е период на усилена работа.
Самият д-р Димитров работи в областта на праисторията. Участвал е в екипа на изследователския кораб Havila Subsea в рамките на проекта Black Sea MAP. Мащабните проучвания обхващат широк спектър от теми за промените в Черно море, които стават в продължение на хилядолетия. Част от резултатите може да видим до 30 юли т.г. под формата на атрактивна изложба в Културен център „Морско казино“, Бургас. Изложбата е по повод избора на Бургас за домакин на Европейския морски ден 2018, изключително високо признание за града. Досега домакини на престижните прояви са били Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, а през 2019 г. Европейският морски ден ще е в португалската столица Лисабон.
Проявите у нас са посветени и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В Бургас си дадоха среща политици, представители на морския транспорт и на различни отрасли в икономиката и науката. Проведоха се още 57-ата Национална археологическа конференция и Годишното заседание на Асоциацията на българските археолози.
Езикът на учените се отличава със специализирана информация, термини, години, исторически епохи. Но изложбата, озаглавена „Скритите тайни на Черно море“ е достъпна и привлекателна за широката публика. Представени са любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните проучвания на морското дъно. Да пожелаем на българските учени успешно подводно археологическо лято.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зависимостите в езика

Зад формирането на езика стоят факти, обстоятелства, хилядолетия история, култура, влияния и лични вложения. В цялата тази мрежа от зависимости той е набъбвал с думи и форми, разделял се е с други, оглаждал е неравностите, за да се превърне в този многогласен инструмент, чрез който може да се изгради виртуозно произведение. Зависи от артиста...

публикувано на 23.09.20 в 09:38
Наско Стаменов - учител по химия в НПМГ, комуникатор на науката

Никога не се страхувайте да питате!

Това не е просто съвет, а проверената рецепта на Наско Стаменов човек да попадне точно там, където му е мястото и където е щастлив и удовлетворен. Формулата е елементарна наглед, но явно изисква склонност към ескпериментиране и известна дързост.  Така, задавайки подходящия въпрос като ученик в Националната природо-математическа гимназия, той открива,..

публикувано на 21.09.20 в 08:47

И астронавтите са хора

Защо в НАСА ядат фъстъци преди полет и кога астронавтите играят покер? Има ли благоприятни и фатални дати за изстрелване на ракети? Кои са онези малки, но незаобиколими ритуали, които съпътстват овладяването на космическото пространство? Екстремните обстоятелства, при които се работи в Космоса, в редица случаи водят и до спазването на определени ритуали..

публикувано на 18.09.20 в 10:20

Луната или Марс

Дилемата: къде по-напред ще кацне човечеството в недалечно бъдеще – на Марс или отново на Луната – продължава да вълнува мнозина, а напоследък се случиха доста важни неща: фалира фирмата, попарила предоверили се ентусиасти за билет до Червената планета, беше отворена последната от лунните проби, взети от „Аполо“ на нашия естествен космически спътник,..

публикувано на 17.09.20 в 16:55

Учителят ми по български език казваше…

Училищната среща с „предмета“ български език и с преподавателите по български  и литература не е задължително щастлива, но във всички случаи е важна и поучителна. За някои от нас тя е определила бъдещето, открила е света на словото и литературата. За други може да е избързала или почукала на погрешната врата. Какво си спомнят няколко изявени,..

публикувано на 15.09.20 в 16:55