Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подводното археологическо лято 2018

БНР Новини
Подводни археологически проучвания край Несебър
Снимка: Център за подводна археология – Созопол

Кои потънали праисторически селища ще бъдат проучвани това лято от българските подводни археолози? С какво акваторията на Варненското и Белославското езеро (Варненско-Белославски езерен комплекс) предизвиква интереса на учените? Какви тайни за Ранната бронзова епоха крие заливът пред устието на река Ропотамо? Подробности научаваме от д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология – Созопол.
Д-р Калин ДимитровДокато повечето хора свързват представите си за лятото и морето с плажен отдих и развлечения, за специалистите по подводна археология това е период на усилена работа.
Самият д-р Димитров работи в областта на праисторията. Участвал е в екипа на изследователския кораб Havila Subsea в рамките на проекта Black Sea MAP. Мащабните проучвания обхващат широк спектър от теми за промените в Черно море, които стават в продължение на хилядолетия. Част от резултатите може да видим до 30 юли т.г. под формата на атрактивна изложба в Културен център „Морско казино“, Бургас. Изложбата е по повод избора на Бургас за домакин на Европейския морски ден 2018, изключително високо признание за града. Досега домакини на престижните прояви са били Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, а през 2019 г. Европейският морски ден ще е в португалската столица Лисабон.
Проявите у нас са посветени и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В Бургас си дадоха среща политици, представители на морския транспорт и на различни отрасли в икономиката и науката. Проведоха се още 57-ата Национална археологическа конференция и Годишното заседание на Асоциацията на българските археолози.
Езикът на учените се отличава със специализирана информация, термини, години, исторически епохи. Но изложбата, озаглавена „Скритите тайни на Черно море“ е достъпна и привлекателна за широката публика. Представени са любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните проучвания на морското дъно. Да пожелаем на българските учени успешно подводно археологическо лято.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документална поредица проследява живота на морските обитатели

"Крайбрежни морета", част от документалната поредица "Нашата планета" на WWF и "Нетфликс", ще бъзе показан за първи път у нас на голям екран, и то безплатно. Премиерата е на 16 август в автокино "Сердика", информират организаторите. Продукцията е отличена с множество награди, сред които и "Еми" – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в..

публикувано на 14.08.20 в 15:01
Фотоколаж: Валери Леков

Магия, заклинание или просто име

Жителките на с. Вещица, наричано в миналото още „Вещици”, в никакъв случай не бива да бъдат набеждавани, че са от онези, които обичат да яхат метли. Това не пречи името на въпросното наше селце да съхрани своето екзотично название до днес – както се е случило и със селата, назовани „Държава”, „Недоклан”, „Дупините”... Причините са много легенди, които..

публикувано на 13.08.20 в 15:43
Втората съпруга на цар Иван Асен I е Елена. След убийството му, Елена се оттегля в манастир и приема името Евгения.

Търси и съпругата – не просто жената

Казват, че зад всеки велик мъж се спотайва велика жена. Потвърждава ли го историята на Второто българско царство с промените, които нерядко настъпват в официалните роли на съпругите на някои от тогавашните царе, които продължават да предизвикват историците? Какви драми и възторзи се крият в житейските сенки на миналото от този исторически период? Ако сте..

публикувано на 12.08.20 в 17:15

40 години природен резерват Атанасовско езеро

На 12 август е рожденият ден на резервата Атанасовско езеро. Датата ще бъде отбелязана с различни чествания.   Атанасовското езеро съчетава различни режими за опазване – северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност. Заедно с прилежащите земеделски земи то влиза в зона на Натура 2000. Местността е нагледен пример как човекът..

публикувано на 12.08.20 в 15:48

Има ли отпуск за гнева и тревогата

Отсега е ясно, че думи на годината ще бъдат коронавирус, пандемия, криза. Но наред с тях зачестяват разговорите за тревогата и несигурността, които на свой ред водят до недоволство и протести.  Очакванията за спад на гражданската активност в отпускарския сезон не се оправдаха, напротив – протести обхванаха Ливан след експлозията, която отне човешки..

публикувано на 11.08.20 в 13:03