Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Симфония на хилядата" събира цвета на столичното музикантство на една сцена

Маестро Емил Табаков дирижира Симфония №8 от Малер
Снимка: НДК

Симфония №8, известна също като "Симфония на хилядата", създадена от Густав Малер с огромни мащаби и въздействие, е произведение, което много рядко се изпълнява у нас. Българската публика е имала шанса да го слуша на концерт през далечната 1991 г. На 27 юни в зала 1 на НДК тази творба ще увенчае фестивала "Софийски музикални седмици 2018", ще закрие официално едновременно сезона на Софийската филхармония и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Диригентът Емил Табаков, който и предишния път е ръководил изпълнението на "Симфония на хилядата" на наша сцена, гостува в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", за да разкаже с какъв артистичен апарат ще се опита да постигне нужното въздействие този път:


"Това е инициатива на Софийската филхармония по покана на директора Найден Тодоров отпреди една година. Аз му казах още тогава, че това е много сериозна задача и който не се е занимавал с нея, може да не знае точно какво представлява. Участва целият състав на Филхармонията, доста голяма част от Радиооркестъра, целият хор на БНР (диригент Любомира Александрова) с външни попълнения от хористи, цялата Капела към Филхармонията (диригент Славил Димитров) също с външни певци, поканени допълнително, Детския радиохор (диригент Венеция Караманова) - плътно около 80 човека, и Детския хор на Филхармонията (диригент Славил Димитров). Това е много сериозна задача не само за изпълнение, но и за организация." Маестро Табакова отбеляза, че намира за много добра идеята да бъдат поканени осем солисти - певци от Австрия, които добре познават стила на Малеровата музика.

След наистина сложна реализация и тежък репетиционен процес, тази вечер публиката в Националния дворец на културата ще види и чуе повече от 400 изпълнители и една от най-грандиозните творби от началото на ХХ век - Симфония №8 от Густав Малер. Концертът в зала 1 започва в 19 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14