Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обич и песен: Музикалното семейство Валентина Деспотова и Васил Виденов

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Валентина Деспотова и Васил Виденов – дует на сцената и в семейството
Снимка: Личен архив

Повече от 30 години народната музика свързва двама представители на певческата традиция от Западна България – съпрузите Валентина Деспотова и Васил Виденов. Запознават се на сцената и до ден днешен песента е спътник в живота им. През втората половина на миналия век развиват активна концертна и звукозаписна дейност, а освен като солисти с индивидуален стил и репертоар, те се представят и като сполучлив дует. За това песните с любовна тематика преобладават в репертоара им. Валентина Деспотова и Васил Виденов гостуват в „Семейно радио” с разказ за живота, сцената и радиозаписите, останали все по-далечни за слушателите на народна музика.

Валентина Деспотова в студиото на БНР. Снимка: Мирослав Василев.Тя е родена в село Габрешевци, Кюстендилско, на 7 км. от сръбската граница и носи песните от Кюстедилското краище. „В миналото пеенето не беше проблем, защото народната песен ни съпровождаше навсякъде. Моята майка много пееше – когато тъче, когато преде и неволно запях покрай нея. Кюстендилските песни са шеговити и закачливи. Такива са и хората от моя край – весели, остроумни“, разказва Валентина Деспотова. Първите местни изяви започват в училището, минават през читалищните състави и прегледите на художествената самодейност. С конкурс е приета в Държавния ансамбъл „Филип Кутев” и не след дълго Грамофонната плоча, издадена от „Юготон”, Загреб (1964). Снимка: Личен архивсбъдва мечтата си да се чуе по радиото. Първите солови песни в БНР записва в обработка на Иван Кирев през 1958 г. „Валентина Деспотова постъпва в Държавния ансамбъл, току-що навършила 16 години. Тя е първата народна певица, която популяризира кюстендилските песни от родния си край по Българското радио. Изпълненията ѝ се отличават с подчертана жизненост и непринуденост“, пише дългогодишният музикален редактор в БНР Антония Гърдева. С голям успех Валентина изнася концерти у нас и в чужбина като част от състава на Ансамбъла на Българската армия и Концертна дирекция. Има записи в радиостанциите в Прага, Рабат (Мароко) и Хелзинки, а през 1964 г. грамофонната компания „Юготон” в Загреб издава нейна плоча с оркестъра на Стево Теодосиевски. За кратко преподава в музикалното училище в Котел, концертира с популярни изпълнители – сестри Кушлеви, Иван Кремов, Вълкана Стоянова и др. „Имах щастието да пея на една сцена с такива артисти, удоволствието е огромно. Аз не бях от тези напористи певици, които правят много записи, защото обичах да пея на сцената, да бъда сред хората, да пътувам. Моят съпруг до ден днешен ме критикува с право, защото записите остават“, споделя певицата.

Валентина Деспотова и Васил Виденов на концертно участие. Снимка: Личен архив.
Васил Виденов се ражда в село Кошарево, Пернишко, но сред ценителите на народната музика той е познат като изпълнител на песни от Пиринския край, особено популярни в дует с неговия по-голям брат Игнат Виденов. След успешното представяне на радиоконкурса „Ало, младежи, търсим таланти” през 1964 г. в ефира на Радио София прозвучават първите записи на братя Виденови – „Гена ми пойде на чешма” и „Три ноки не сум заспало”. „Балкантон” издава песните на дуета в три малки и една дългосвиреща плоча с рекорден тираж. „Любовта към пиринската песен ми вдъхна братът на дядо ми – участник в Илинденско-Преображенското въстание, но за да запея главната вина има моят брат Игнат Виденов. Той работеше в сръбската редакция на радиото и от него научих първите песни. Когато ни пускаха по радиото цялото село се събираше пред радиоуредбата на площада да ни слуша. Диригент на оркестъра беше Емил Колев и с него направихме доста записи. По-късно тръгнах на турне с Иван Шибилев и от там започна професионалното пеене и концертната дейност с Валентина Деспотова“, разказва Васил Виденов. Като солист той притежава приятен глас и артистичност, с които печели аплодисментите на публиката и радиослушателите. По отношение на народната музика и младите певци Валентина Деспотова и Васил Виденов споделят: „Едно нещо, което не познават подрастващите няма как да го заобичат. Има доста талантливи млади хора. Харесва ни, когато изпълняват нашите песни и на други колеги, но не разбираме това, че вдъхвали нов живот на песните. Какъв нов живот може да се вдъхне на една хубава народна песен? Един свеж глас да я изпее – чудесно. Ако не знаем от къде сме тръгнали, не знаем на къде отиваме.“

Срещата с музикалното семейство в „Семейно радио” и мелодичните им песни можете да чуете в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25