Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Перистера в музика" - нов фестивал в Пещера

Крепостта Перистера край Пещера

Класическа музика ще звучи тази седмица в град Пещера. За първи път там се прави фестивал за камерна музика, при това на много впечатляващо място - във величествената крепост Перистера, под звездите. Организаторите му са го нарекли "Перистера в музика" и се надяват да го превърнат в традиция, която да следват всяка година.


Музикални консултанти на фестивала са проф. Емилия Коларова и Гергана Ковачева. Те подчертават, че в центъра на вниманието ще бъдат младите таланти, които имат нужда от сцена, а те ще свирят пред хора, които нямат възможност често да посещават концерти на високо ниво.

"Мисля, че публиката в Пещера ще бъде щастлива да се запознае с такива млади изпълнители като сопраното Стефани Кръстева, като двамата цигулари - братята Зайранови, Мартин и Александър, в същото време подкрепени от вече утвърдени и със опит преподаватели и изпълнители в случая като проф. Ростислав Йовчев, например, като Атанас Кръстев" - разказва проф. Емилия Коларова. А Гергана Ковачева допълва: "В Пещера решихме (да бъде), защото срещнахме наистина огромна подкрепа от страна на кмета - г-н Николай Зайчев. А пък това пространство пред крепостта Перистера - то просто си чака своите събития".

Първото издание на фестивала "Перистера в музика" ще се състои на 14 юли от 20 часа.

Чуйте повече подробности в интервютата с проф. Емилия Коларова и с Гергана Ковачева в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14