Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специално за меломани – записи от Музикферайн, Виена

| обновено на 31.07.18 в 11:40 БНР Новини
Туган Сохиев
Снимка: Болшой театър

В последните два понеделника на месец юли в Музикалните вечери предлагаме на слушателите концерти, записани в знаменитата зала Wiener Musikverein, собственост на Обществото на любителите на музиката (Gesellschaft der Musikfreunde) във Виена. На 30 юли за българските меломани ще прозвучи класическа програма – концерт на Бетовен и симфония на Чайковски. На пулта на Виенската филхармония е звездният млад сънародник на Валерий Гергиев – осетинецът Туган Сохиев, чиято кариера започна от Уелската национална опера и  продължи много успешно с Националния оркестър на Капитол от Тулуза и Немския СО от Берлин. В началото на 2014 дирекцията на Болшой театър обяви името на новия главен диригент и музикален директор на театъра – 36-годишния Туган Сохиев. Под неговата палка на 2 декември 2016 в Музикферайн е свирил легендарен музикант. Повече от половин век австрийският пианист и диригент Рудолф Бухбиндер е желан гост на най-престижните концертни зали и фестивали. Основната сфера на интересите му е музиката на виенските класици и на романтиците. На 1 декември 2016 Бухбиндер отпразнува 70-тия си рожден ден, който бе отбелязан с изяви в Ню Йорк, Токио, Берлин и Виена. В юбилейния си сезон той концертира с Берлинската филхармония под палката на Кристиан Тилеман, с Дрезденската Щатскапеле и Зубин Мета, с Виенската филхармония и Франц Велзер-Мьост, а Марис Янсонс го покани за резидентен артист на СО на Баварското радио. Виенската филхармония и Израелската филхармония го обявиха за свой почетен член. На 2 декември 2016 – точно ден след 70-тия си рожден ден, в Музикферайн с Виенската филхармония Бухбиндер е изпълнил Петия клавирен концерт в Ми бемол мажор, опус 73 на Лудвиг ван Бетовен, известен като „Императорски“. За втората част на концерта диригентът Туган Сохиев е избрал Петата симфония в ми минор, опус 64 на Пьотр Илич Чайковски. Впечатляваща интерпретация: мощен щрайх, великолепни дървени и прекрасни медни духови. Забележителен е първият валдхорнист, когото ще чуете в прочутото соло от втората част на симфонията.
Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05