Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специално за меломани – записи от Музикферайн, Виена

| обновено на 31.07.18 в 11:40 БНР Новини
Туган Сохиев
Снимка: Болшой театър

В последните два понеделника на месец юли в Музикалните вечери предлагаме на слушателите концерти, записани в знаменитата зала Wiener Musikverein, собственост на Обществото на любителите на музиката (Gesellschaft der Musikfreunde) във Виена. На 30 юли за българските меломани ще прозвучи класическа програма – концерт на Бетовен и симфония на Чайковски. На пулта на Виенската филхармония е звездният млад сънародник на Валерий Гергиев – осетинецът Туган Сохиев, чиято кариера започна от Уелската национална опера и  продължи много успешно с Националния оркестър на Капитол от Тулуза и Немския СО от Берлин. В началото на 2014 дирекцията на Болшой театър обяви името на новия главен диригент и музикален директор на театъра – 36-годишния Туган Сохиев. Под неговата палка на 2 декември 2016 в Музикферайн е свирил легендарен музикант. Повече от половин век австрийският пианист и диригент Рудолф Бухбиндер е желан гост на най-престижните концертни зали и фестивали. Основната сфера на интересите му е музиката на виенските класици и на романтиците. На 1 декември 2016 Бухбиндер отпразнува 70-тия си рожден ден, който бе отбелязан с изяви в Ню Йорк, Токио, Берлин и Виена. В юбилейния си сезон той концертира с Берлинската филхармония под палката на Кристиан Тилеман, с Дрезденската Щатскапеле и Зубин Мета, с Виенската филхармония и Франц Велзер-Мьост, а Марис Янсонс го покани за резидентен артист на СО на Баварското радио. Виенската филхармония и Израелската филхармония го обявиха за свой почетен член. На 2 декември 2016 – точно ден след 70-тия си рожден ден, в Музикферайн с Виенската филхармония Бухбиндер е изпълнил Петия клавирен концерт в Ми бемол мажор, опус 73 на Лудвиг ван Бетовен, известен като „Императорски“. За втората част на концерта диригентът Туган Сохиев е избрал Петата симфония в ми минор, опус 64 на Пьотр Илич Чайковски. Впечатляваща интерпретация: мощен щрайх, великолепни дървени и прекрасни медни духови. Забележителен е първият валдхорнист, когото ще чуете в прочутото соло от втората част на симфонията.
Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34