Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теснолинейката до Добринище чества рожден ден с фолклор

Снимка: БГНЕС

Навършват се 81 години от преминаване на първата теснолинейка по маршрута Добринище-Септември. Участъкът от близо 125 километра  преминава през най-високата жп гара на Балканите - гара Аврамово. 


Днес по обед там ще е първият национален събор, организиран от гражданското сдружение "За теснолинейката". Един от учредителите насдружението Кристиян Ваклинов, допринесъл за запазването на влака преди години, каза за "Хоризонт", че празникът е начин за бягство от горещините в местността между Родопите и Рила. 


Над 20 колектива и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна ще участват напълно безвъзмездно за каузата да опазим и популяризираме теснолинейката.


"Идеята е не просто да избягаме заедно от жегата, а да популяризираме българския фолклор и да съберем приятелите на теснолинейката от цялата страна на най-високото място в линията. Туристическият й потенциал, който се усеща от хора от целия свят е неразвит", заяви за "Хоризонт" Кристиян Ваклинов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14