Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бодуров: "Аз си оставам гайдар, който свири от сърце"

Снимка: БГНЕС

Срещата рано в неделя е с 16 годишния гайдар Петър Бодуров от с. Михалково. Преди 5 години, когато предаването ни гостува в Триград малкият Пепи ни чакаше с гайдата си в читалището в Девин, за да ни посвири и да ни разкаже за красивия родопски инструмент.

Сърцето и душа на Петър са с гайдата. Първият му учител е Емо Чолаков, а Пепи е бил на 7 години. Според него, всеки може да се научи да свири на гайда, ако има талант. Намерил е гайтаницата на пра-пра дядо си на тавана, когато е бил пет годишен. От тогава има интерес към музикалния инструмент.

В първото интервю Петър разказва за таланта, за гайдата и за традициите. Днес казва, че си остава същия:

"Гайдар, който свири от сърце!"

Харесва му да радва публиката:

"Гайдата за мен е хоби. Гайдата е нещо, с което разпускам, което извлича от умората. Не смятам да уча в музикално училище, но смятам да продължа да свиря на гайда."

интервю на Даниела Якова с Петър Бодуров чуйте в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14